imageimage What's in a name?

D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham dient een initiatief wetsvoorstel voor een verplichte etikettering van vlees op dierenwelzijn. Doel is om consumenten informatie te geven over de graad van dierenwelzijn van vleesproducten. Door een eenvoudig puntensysteem kunnen consumenten in één klap zien of het beest een goed, een redelijk of een ronduit slechte behandeling heeft gehad. D66 stelt tevens voor om boeren die investeren in ruimere stallen fiscaal te belonen door dit aftrekbaar te maken van de belastingen. Met dit voorstel wil D66 ook een einde maken aan het oerwoud aan etiketten die nu in omloop zijn. Volgens Van der Ham bestaan er tientallen soorten etiketten die een beter dierenwelzijn suggereren, maar in de praktijk niets extra's doen. D66 stelt voor om met behulp van punten inzicht te geven in het product. Consumenten hebben aangegeven in een onderzoek gedaan door het ministerie van Landbouw dat indien deze informatie op het product staat ze eerder zouden kiezen voor diervriendelijk stuk vlees.

Voorstel gericht op gangbaar vlees
Van der Ham benadrukt dat hij zich met dit wetsvoorstel niet wil concentreren op de biologische landbouw. Biologisch vlees is voor het dierenwelzijn goed, maar het is voor veel consumenten nog duur en heeft slechts een marktaandeel van 10%. Het kamerlid wil zich met voorstel richten op de 90% van het meer gangbare vlees. Nu heeft dat vaak een laag dierenwelzijnsniveau. "Met dit wetsvoorstel kunnen we stimuleren dat het vlees van een rapportcijfer 3 naar een rapportcijfer 6 wordt getild. Dan hebben we voor veel de dieren een grote slag geslagen", aldus Van der Ham.

Nederland moet in Europa voortouw nemen
Het initiatiefwetsvoorstel is een gevolg van handtekeneningenacties die Van der Ham de afgelopen jaren heeft gehouden in samenwerking met Stichting Varkens in Nood. Ook heeft hij in de Kamer diverse malen bij de minister van Landbouw aangedrongen op een dergelijke wet. Minister Veerman aarzelt echter vanwege Europese regelgeving. D66 wil dat Nederland niet afwacht tot de Europese Unie met strengere eisen en certificeren komt.

Handige verkiezingsretoriek of een puik voorstel? Jullie mogen het zeggen.

Bron: D66
Dit artikel afdrukken