imageEngeland's Children's Commissioner (hebben wij ook zo iemand?) Al Ainsley-Green deed kort geleden een opmerkelijk voorstel: obesitas aanpakken nog voor je kind geboren is.

Oplossing: lessen voor a.s. moeders.

Het was niet zomaar een luchtballonnetje.


Ainsley-Green bracht zijn gedachte officieel onder de aandacht in een bijeenkomst voor een - wat wij zouden noemen - 1e en 2e Kamer-commissie op het gebied van Mensenrechten.

Obesitas is wat hem betreft het allergrootste probleem en sociale onrecht dat kinderen treft. Kinderen zouden hun slechte eetgewoonten leren van hun ouders, die hun kinderen daarmee met een letterlijk zware last opzadelen.
Er staat nog niet dat je eerst examen moet doen, voor je een kind mag krijgen. Nóg niet. Dat zoiets buiten de proporties van ons zelfbestemmingsrecht is, zullen vooral politici wel begrijpen. Hoewel.

Het ziet ernaar uit dat obesitas zich in het Verenigd Koninkrijk inmiddels heeft ontwikkeld tot een discussie over het recht op een goede eetopvoeding. Daarmee zijn 'goede eetgewoonten' een gepolitiseerd issue geworden. Agelopen juli verklaarde premier Tony Blair dat het mislukken van campagnes tegen verkeerde eetlifestyles zorgt voor 'toenemende druk' op het financieel functioneren van de gezondheidszorg én sociale ongelijkheid bevordert.

Na de export van Jamie Oliver en andere wettelijke 'voedingspolitieke' issues vanuit het VK naar ons land, lijkt het me een discussie die ook hier zou kunnen ontstaan.
Dit artikel afdrukken