image


Kun je je ei nou wel of niet vertrouwen? Ik zie er geen helder antwoord op.

Het controlebureau voor pluimvee, eieren en eierproducten (CPE) meldt dat uit de tot nu toe in 2008 uitgevoerde controles bij supermarkten in circa 60% van de gecontroleerde supermarkten afwijkingen van de handelsnormen zijn geconstateerd. De bevindingen van het CPE worden gerapporteerd aan de gecontroleerde supermarkt. Het gaat om afwijkingen van de uiterste verkoopdatum, afwijkingen van de tenminste houdbaarheidsdatum, de kwaliteit van de eieren zoals scheuren en breuken en om onjuiste opschriften. Dat schrijft minister Verburg van LNV op 11 juli aan de Tweede Kamer.
Minister Verburg reageert op vragen van Janneke Snijder-Zadelhoff van de VVD. Het kamerlid vroeg zich af wat de toegevoegde waarde van de controles van het CPE is. Ook de Voedsel en Warenautoriteit voert vanuit de Warenwet controles op de voedselveiligheid uit. De VVD stoort zich vooral aan het feit dat ook supermarkten waar het CPE alles in orde bevindt een factuur van 105 euro voor de controle ontvangen.

Volgens Verburg gaat het bij controles van het CPE echter om handelsnormen en die gaan verder dan voedselveiligheid. Deze normen zijn opgesteld om producten op de Europese markt van eenduidige kwaliteit te laten zijn. De kosten voor deze controles komen ook geheel voor rekening van het bedrijfsleven. De kosten die het CPE in rekening brengt zijn wel gebaseerd op tarieven die door de LNV-minister zijn goedgekeurd op grond van de Landbouwkwaliteitswet. Op basis van de resultaten die het CPE meldt leidt Verburg af dat er ook geen sprake is van een onnodige activiteit.

Dat het CPE de kosten rechtstreeks in rekening brengt heeft te maken met een wijziging in de Landbouwkwaliteitswet die in september vorig jaar werd doorgevoerd. Voor die tijd voerde het CPE ook steekproefgewijs controles uit in de supermarkten. Afwijkingen gaf het controlebureau vervolgens door aan de Algemene Inspectiedienst. Het CPE bracht hiervoor geen controletarief in rekening omdat de bevoegdheid daartoe ontbrak. De door het CPE gemaakte controlekosten in de supermarkten werden omgeslagen in het controletarief voor alle aangesloten bedrijven en zo betaalde een deel van de sector voor de controles bij een ander deel van de sector. Er is dus geen sprake van een nieuwe activiteit van het CPE, aldus Verburg, alleen worden de kosten nu direct bij de gecontroleerden in rekening gebracht.


bron: Ministerie van LNV met dank aan foodholland
Dit artikel afdrukken