Gisteren bereikten de Europese ministers van landbouw een politiek akkoord over nieuwe en eenvoudigere regels voor de biologische sector, die per 1 januari 2009 in zullen gaan. Het staat nu vast dat producten die voor minimaal 95% uit biologische ingrediënten bestaan, het EU-logo moeten dragen. Het is toegestaan biologische ingrediënten op de verpakking te vermelden, maar dan uitsluitend op de ingrediëntenlijst. Het gebruik van transgene organismen blijft verboden.
Eind vorig jaar bereikte de EU-landbouw-en-visserijraad overeenstemming over deze regels. Op 22 mei dit jaar stemde de grote meerderheid van het Europees Parlement voor strengere regels voor biologische producten en labeling en op 12 juni bereikte de Europese ministers een akkoord.
Strengere regels? 95% biologisch heet voortaan biologisch? Zou de consument deze 'eenvoudiger' regels snappen, nu transgeen ook al is toegestaan in biologisch?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik heb zelf geen goedgefundeerde mening over transgeen. Er is geen verschil in interpretatie aan weerszijden van de taalgrens hier in la douce Belgique, omtrent dit dossier. Ik lees of hoor toch niks tegengestelds.
Blijft een feit dat de biotechnologie in voeding onontkoombaar blijkt. Zonder al teveel maatschappelijke discussie. Ik weet niet of dat een goeie evolutie is.
Zie onderstaand bericht:
De link: naar het bronartikel
VS - 75% van de Amerikanen weten niet dat ze ggo’s eten
The fifth annual survey on U.S. consumers' opinions of genetically engineered foods was released last week by the Pew Initiative on Food and Biotechnology. In accordance with past years, the survey results indicated that most Americans have very little knowledge about how widespread genetically engineered ingredients are in foods. Surprisingly, the survey found that the average person's knowledge of these issues has actually declined in the last five years. Although 89% of soybeans and 61% of corn acreage in the U.S. is currently genetically engineered (and soy lecithin and corn syrup are found in a myriad of mainstream food products), 75% of people don't think they've ever eaten a food with genetically engineered ingredients. The survey also found that 51% of those polled are opposed to animal cloning. Only 29% said they trust the FDA, which is a strong drop from 41% in 2001.
Omdat het niet te vermijden is en we mensen niet kunnen garanderen dat ze transgeenvrije bio kopen. Tenzij je heel stringente gebiedsrestricties toepast, is pure bio een utopie geworden vanwege het gebruikelijke denken dat rendabele landbouw grootschalig is (en dus gentech oriented moet worden).
De vraag is of het voor Ndl.en België überhaupt relevant is. Slechts 2% van onze productie is biologisch. In Vlaanderen is dat zelfs maar 1%.
Zou het komen omdat wij, Nederlanders, de groei zien in bio-industriële bio die we straks duurzaam gaan noemen? Jullie, Vlamingen, gaan kennelijk strakker dan wij voor biologisch, waar de Nederlandse overheid inmiddels heeft ervaren dat biologisch niet boven het koopaandeel van 2% uit wil stijgen.
Zou je de keuze anders maken en hier alleen voor kleinschalige kwalitatieve landbouw gaan, dan kun je van het dichtbevolkte Noorden van Europa nou juist een ‚biohaven‚ maken voor degenen die het geld over hebben voor gentechvrije producten.
ZLTO in Nederland lijkt een eerst stap gezet te hebben, maar ik durf er heel wat onder te verwedden dat die nog lang niet tot in deze vergaande consequenties is doorgedacht.
Ligt dat in Vlaanderen/Wallonië anders?
Aiko, 'de sector' zelf pleitte voor een grens van 0,1 % 'besmetting door toevallige en onvrijwillige aanwezigheid van ggo’s'. Op vraag van die sector stemden de Belgische, Italiaanse, Hongaarse en Griekse ministers daarom tegen deze nieuwe verordening. Enig idee waarom Nederland anders stemde?