Gisteren bereikten de Europese ministers van landbouw een politiek akkoord over nieuwe en eenvoudigere regels voor de biologische sector, die per 1 januari 2009 in zullen gaan. Het staat nu vast dat producten die voor minimaal 95% uit biologische ingrediënten bestaan, het EU-logo moeten dragen. Het is toegestaan biologische ingrediënten op de verpakking te vermelden, maar dan uitsluitend op de ingrediëntenlijst. Het gebruik van transgene organismen blijft verboden.
Eind vorig jaar bereikte de EU-landbouw-en-visserijraad overeenstemming over deze regels. Op 22 mei dit jaar stemde de grote meerderheid van het Europees Parlement voor strengere regels voor biologische producten en labeling en op 12 juni bereikte de Europese ministers een akkoord.
Strengere regels? 95% biologisch heet voortaan biologisch? Zou de consument deze 'eenvoudiger' regels snappen, nu transgeen ook al is toegestaan in biologisch?
Ik heb zelf geen goedgefundeerde mening over transgeen. Er is geen verschil in interpretatie aan weerszijden van de taalgrens hier in la douce Belgique, omtrent dit dossier. Ik lees of hoor toch niks tegengestelds.
Blijft een feit dat de biotechnologie in voeding onontkoombaar blijkt. Zonder al teveel maatschappelijke discussie. Ik weet niet of dat een goeie evolutie is.
Zie onderstaand bericht:
De link: naar het bronartikel
VS - 75% van de Amerikanen weten niet dat ze ggo’s eten
The fifth annual survey on U.S. consumers' opinions of genetically engineered foods was released last week by the Pew Initiative on Food and Biotechnology. In accordance with past years, the survey results indicated that most Americans have very little knowledge about how widespread genetically engineered ingredients are in foods. Surprisingly, the survey found that the average person's knowledge of these issues has actually declined in the last five years. Although 89% of soybeans and 61% of corn acreage in the U.S. is currently genetically engineered (and soy lecithin and corn syrup are found in a myriad of mainstream food products), 75% of people don't think they've ever eaten a food with genetically engineered ingredients. The survey also found that 51% of those polled are opposed to animal cloning. Only 29% said they trust the FDA, which is a strong drop from 41% in 2001.