Van een biomedicus en farmacoloog die thuis is in de wereld van gezondheid en voedingsmiddelen kreeg ik gisteren een prachtige Amerikaans fles FUZE - Green Tea (hier waarschijnlijk nergens te koop). Een schoolvoorbeeld van knappe list en bedrog in gezondheidsmarketing.

De hele fles staat werkelijk tjokvol gezondheidsclaims. Inhoudsloze volgens mijn gesprekspartner. En toch heeft de fabrikant schone handen: nergens staat dat het product zélf gezond is. De stofjes zijn goed in het algemeen. Over wat ze in dit drankje doen en wat dit flesje nou precies voor je doet blijft het volledig stil.
Vervolgens staat er in kleine lettertjes een disclaimer die zegt dat alles wat er op staat aan medische claims sowieso niet voor waar mag worden aangenomen.

Lees de etiketten en huiver. Een goeie voorbereiding op maandag, want dan nemen we een wél in Nederland verkrijgbaar drankje onder de loep.

image

Nu eerst deze maar eens: zou je die je buurman aanbevelen? Aan ene kant van fles zijn stukjes kennis uit het handboek algemene voedingsleer samengevat. Handig, zonder te vermelden hoeveel je van een stofje nodig hebt om er effect van te ondervinden. Wel staat er hoeveel er in het flesje zit, maar zelfs de gezondbewuste Amerikaan zegt dat niets:

image

Dan de kant met de disclaimer. Voor het geval je nou uitgerekend dat vakje niet kunt lezen (het gaat om het kadertje met de kleine lettertjes boven 'Refrigerate after Opening'), er staat:

This Statement Has Not Been Evaluated By The Food and Drug Administration. This Product Is Not Intended to Diagnose, Treat, Cure or Prevent any Disease.

Het is dus toch gewoon een drankje. Volgens mijn contactpersoon met een volstrekt verwaarloosbaar en bovendien volledig vaag gehouden nuttige stof gehalte. In gewone taal: niet duur in kostprijs. Toch verkocht als premiumproduct zodat je er meer voor betaalt want ... het is gewoon een drankje van een redelijk smakeloos aftreksel van te slap gezette thee.

image

Dit mag en is juridisch helemaal safe. Misschien mag er met deze disclaimer zelfs toch HFCS in zitten - terwijl ze dat nou juist positief ontkennen.

Nog eentje om te schateren. Aan de binnenkant van de dop lees je 'ReFUZE to compromise' - als FUZE hier op de markt komt, zou ik daar inderdaad geen moment over twijfelen.
Dit artikel afdrukken