Dat noem ik nou een verstandige zet!

Het Verbond van de Nederlandse Visdetailhandel (VNV) ontvangt steeds meer signalen dat consumenten misleid worden bij hun aankopen van vis. De VNV zal zijn achterban informeren en aanspreken op de verantwoordelijkheid van de individuele ondernemer. Daarnaast verzoeken de visboeren het Productschap Vis om met de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) te overleggen over adequate controlemogelijkheden. Het VNV heeft hernieuwde signalen ontvangen dat vis aan consumenten wordt aangeboden onder een andere naam, bijvoorbeeld pangasiusfilet als Noordzeetongfilet. Dit lijkt zowel in de visdetailhandel als in de horeca regelmatig te gebeuren. Ook zijn er berichten over het toevoegen van grote hoeveelheid water en eiwitbinders aan pangasius.

Daarnaast wordt er Hollandse garnaal gemengd met een uit China geïmporteerde garnaal op de markt gebracht. Door onjuiste etikettering wordt de consument op het verkeerde been gezet. Het is mogelijk dat hier sprake is van onvoldoende geactualiseerde wetgeving op het gebied van naamgeving. Dat neemt niet weg dat duidelijkheid geboden is.

Het VNV bestuur is unaniem van mening dat in deze ontwikkelingen een groot gevaar schuilt voor het imago van het product vis en dat concurrentievervalsing hiermee in de hand wordt gewerkt.


bron: VNV met dank aan foodholland
Dit artikel afdrukken