image Nog meer visnieuws. Uit de nieuwste adviezen van de Internationale Raad voor het Onderzoek van de Zee (ICES) blijkt dat de kabeljauwstand in de Noordzee zich best wel eens zou kunnen gaan herstellen. Dankzij een redelijke hoeveelheid jonge kabeljauw geboren in 2005 en dankzij een afname van de visserij zou de stand van volwassen vis volgens wetenschappers in 2009 boven de voorzorgsgrens uit kunnen komen.

Dit voorjaar adviseerde ICES nog dat het volledig stopzetten van de vangst de beste mogelijkheden biedt voor enig herstel van het bestand. Afgelopen week stelde ICES echter dat een kleine vangst van 22.000 ton in 2008 toelaatbaar is.

Visserijbiologen van Wageningen IMARES (Institute for Marine Resources & Ecosystem Studies) hebben vandaag de vangstadviezen gepresenteerd aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), de visserijsector en maatschappelijke organisaties. De adviezen hebben onder andere betrekking op de bodemvisserij van tong, schol en kabeljauw in de Noordzee en op de visserij van blauwe wijting, makreel en horsmakreel buiten de Noordzee.

bron Ministerie van LNV
Dit artikel afdrukken