Gisteren viel te lezen dat Egbert Schroten, voorzitter van de Commissie Biotechnologie bij Dieren, in zijn jaarverslag over 2006
pleit voor een nieuw type hoorzittingen waarin burgers, wetenschappers en beleidsmakers met elkaar kunnen praten over de toepassing van biotech in ons eten.

Agriholland sçhrijft: Schroten erkent dat de hoorzittingen door velen als een 'rituele dans' bestempeld worden, omdat er vaak dezelfde dingen aan de orde komen. De wetenschappers ervaren ze nog als een lastige horde en de schriftelijke bedenkingen leveren weinig nieuwe gezichtspunten op. De aanwezige burgers of belanghebbenden ervaren de gehele bedoening als frustrerend, want 'er verandert toch niks'.

Maar de hoorzitting is één van de weinige, zo niet de enige plaats waar je een kijkje in de keuken van de toetsing van biotechnologische handelingen kunt krijgen en waar wetenschappers, overheid en adviescommissie kritisch op hun bezigheden bevraagd kunnen worden. Daar moeten we zuinig op zijn en we zouden de hoorzittingen eigenlijk moeten opwaarderen tot een plek waar die ontmoeting goed tot zijn recht kan komen, aldus Schroten.

Schroten zou de hoorzittingen dus niet willen afschaffen, ze ook niet willen voortzetten in de huidige vorm, maar ze willen omvormen tot een communicatie- en discussieruimte, die een brugfunctie kan vervullen tussen wetenschap, samenleving en beleid. Een plek ook waar een kijkje in de keuken geboden wordt, niet om elkaar vliegen af te vangen maar om er samen wijzer van te worden."


Ik zie nog niet waarin de hoorzittingen nieuwe stijl leuker of beter worden. Heb wel een voorstel: doe het op foodlog.nl. Het is ervoor en de discussie is meteen zichtbaar voor iedereen die het wil volgen.
Dit artikel afdrukken