In de afgelopen 10 jaar is het aantal obese kinderen in ons land met 15% toegenomen. In dezelfde periode is het aantal kinderen met ernstig overgewicht verdubbeld tot 1 op de acht. Dat is 12,5%
Ernstig en schande roept iedereen. Daar moet de overheid wat aan doen.
Paul Rosenmöller reikte nog vorig jaar namens het Voedingscentrum de hoofdprijs voor goede voeding uit aan Aviko's Fridéale, een frietje dat slechts in bijzondere omstandigheden wat minder vet bevat.Hij blijkt er nog steeds helemaal achter te staan, ook al kreeg hij er hier voor op z'n kop ;-)
Afgelopen week gaf hij als voorzitter van het Convenant Overgewicht aan dat de industrie geweldig werk doet, maar dat - schande!! - de overheid achterblijft.
Wat de overheid moet doen weet Rosenmöller ook niet, maar de overheid moet IETS doen.
De voozitter van de Veneca kwam hem te hulp en bood aan te helpen vanuit de 'expertise' van bedrijfscateraars. Welke? Wat weten die dan wat Rosenmöller niet begrijpt en wetenschappers niet weten? Voor de draad ermee, want het is nieuws!
Volgens mij wordt er een cruciale vraag vergeten: wat is er in godsnaam veranderd in de afgelopen 10 jaar? Zolang we in het duister tasten, weet ik eerlijk gezegd niet welk recht van spreken het Convenant Overgewicht heeft. Voor we het weten zitten we nl. in Arbo-richtlijnen en andere op pseudo-wetenschappelijke grondslagen gebaseerde richtlijnen en wetgeving.
Dit artikel afdrukken
Ernstig en schande roept iedereen. Daar moet de overheid wat aan doen.
Paul Rosenmöller reikte nog vorig jaar namens het Voedingscentrum de hoofdprijs voor goede voeding uit aan Aviko's Fridéale, een frietje dat slechts in bijzondere omstandigheden wat minder vet bevat.Hij blijkt er nog steeds helemaal achter te staan, ook al kreeg hij er hier voor op z'n kop ;-)
Afgelopen week gaf hij als voorzitter van het Convenant Overgewicht aan dat de industrie geweldig werk doet, maar dat - schande!! - de overheid achterblijft.
Wat de overheid moet doen weet Rosenmöller ook niet, maar de overheid moet IETS doen.
De voozitter van de Veneca kwam hem te hulp en bood aan te helpen vanuit de 'expertise' van bedrijfscateraars. Welke? Wat weten die dan wat Rosenmöller niet begrijpt en wetenschappers niet weten? Voor de draad ermee, want het is nieuws!
Volgens mij wordt er een cruciale vraag vergeten: wat is er in godsnaam veranderd in de afgelopen 10 jaar? Zolang we in het duister tasten, weet ik eerlijk gezegd niet welk recht van spreken het Convenant Overgewicht heeft. Voor we het weten zitten we nl. in Arbo-richtlijnen en andere op pseudo-wetenschappelijke grondslagen gebaseerde richtlijnen en wetgeving.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Rosenmöller is natuurlijk op zijn best grenzeloos naïef als hij de voedingsindustrie tot voorbeeld stelt aan de overheid. Dat consumenten en zelfs politici met open ogen in de belevingsmarketing van de voedingsindustrie trappen, is eigenlijk nog niet zo verwonderlijk--tenslotte is die erop gericht een beeld te scheppen van gezond bezig zijn. Maar door wie laat Rosenmöller zich eigenlijk bijpraten?
Ik heb hem een mailtje gestuurd met een uitnodiging om te reageren op een open brief die ik op mijn eigen site heb geplaatst. Tot nu toe blijft het stil.
@Jacobus
Dat weet ik. Ik heb het stugge vermoeden dat er bijzonder tevreden is gereageerd door de industrie. Vezel zijn toch ook niet veel meer dan het kaf dat men vroeger van het koren scheidde?
@Dick
Heb je Hans van Maanen's artikel in de wetenschapsbijlage van de Volkskrant gelezen? Daar noemt hij het continue aanprijzen van het Mediterrane dieet een religie.
Van het Voedingscentrum moet je kipfilet onderhandt een halve dag braden, tegen de salmonella. Ik ben benieuwd waar hun water-in-plaats-van-vet dan blijft.
Trouwens... Ze willen dat een ei zelfs 9 minuten wordt gekookt, ook tegen de salmonella. Als je die laat vallen heb je een gat in de vloer. Ik zal ze maar niet vertellen dat mijn ideale ei 2:15 gekookt heeft.
@P, let dan ook nog even op het RIVM dat op basis van simulaties concludeert dat een verdere verlaging van de inname van verzadigd vet niet efficient is.
Je noemde het model vorige week gevaarlijk vanwege het garbage in/garbage out gevaar. Maar als een simulatie op basis van een main stream kennissamenvatting (dat neem ik tenminste aan, er zal geen Ravnskov in zitten) omtrent voeding dit al aantoont, dan laat het zien dat beleidsmakers en hun hulptroepen niet meer weten hoe ze hun schaarse middelen zinvol kunnen inzetten.
@Wouter Klootwijk
Het door ons zo innig beminde duo Voedingscentrum en Nederlandse Hartstichting hebben een hele week een congres gehouden. Een van de zaken die naar voren kwam was dat de Nederlandse consument teveel verzadigd vet binnenkreeg via vleeswaar.
Hoeveel zou zo'n congres nou kosten? En leuker wellicht: Wie deed de catering?