image

Onze grote broer die over onze belangen waakt, maakt zich zorgen over een verregaande ingreep binnen de regelgeving rond gezond voedsel.

Het Europees Parlement stemt 16 mei a.s. over wetgeving die moet voorkomen dat voedingsmiddelen onterecht als gezond worden aangeprijsd. De Consumentenbond en hun collega's uit andere Europese landen pleiten ervoor dat producten die veel vet, suiker of zout bevatten, en dus onwenselijk zijn in een gezond dieet, helemaal geen voedings- en gezondheidsclaims mogen bevatten.

Aan de ene kant staan de belangen van de voedingsmiddelenindustrie en aan de andere kant die van de consument. Mooi voorbeeld van het poldermodel, hoewel ik vrees voor de krachtige lobby van de industrie. Ik ben nieuwsgierig hoe dit politieke gevecht afloopt.
Compromis
De voedingsindustrie is tegen het voorstel en wil op calorierijke, vette en zoete producten toch een voedingsclaim zetten. De Europese consumentenorganisaties, waaronder ook de Consumentenbond, vinden dit onacceptabel. Nu ligt er een compromisvoorstel omdat partijen het niet met elkaar eens kunnen worden. De Consumentenbond maakt zich zorgen dat een compromis alleen maar tot meer verwarring bij de consument zal leiden.

In het meest recente compromisvoorstel blijft het mogelijk dat een suikerrijk product als een lolly, verrijkt met bijvoorbeeld vitaminen C, mag claimen dat er veel vitaminen inzitten. Daarmee wekt het de suggestie dat het om een gezond product zou gaan. Op die manier wordt de consument nog steeds met gezondheidsargumenten verleid om ongezonde producten te kopen.

Ludieke T-shirt actie
Overgewicht is nog steeds een groeiend probleem. Omdat nog eens te benadrukken biedt de Consumentenbond alle Europarlementariërs voorafgaand aan de stemming, een oversized T-shirt aan met de tekst: onze gezondheidstaat op het spel. Stemt u voor M of wordt het XXXL.

info:consumentenbond
Dit artikel afdrukken