image


Oh jee, ga ik nu weer teveel dingen op één hoop gooien Teveel in één draad aan mekaar breien? Ik dacht het niet. Jij?

Toen Carrefour de Belgische markt betrad, zette het meteen een prijzenoorlog in. Dom, want Carrefour’s grootste probleem was thuismarkt Frankrijk, waar steeds meer consumenten kozen voor discounters als Lidl en Aldi. M.a.w. het was een bij voorbaat verloren strijd. De cijfers van 2007 logen er niet om: In Frankrijk viel de omzet met 2 % terug en in België zelfs met 4,4 %. Colruyt kwam zonder kleerscheuren uit de prijzenslag, Delhaize ging haast kopje onder en deed niet meer mee. Het gooit het terug over de boeg van kwaliteitsproducten.

Vraag die beursanalysten zich eind 2007 stelden: "hoe gaat de groep de prijsstijging van een aantal basislevensmiddelen ondervangen?" Bij haar leveranciers, vaak multinationals waarvan men de producten niet kan uitsluiten, betere inkoopprijzen bedingen, zou niet eenvoudig zijn. Maar de tijdsgeest zit mee. In België wordt vandaag veel gepraat over de verlaging van de koopkracht en dat maakt mensen heel prijsbewust. De afgelopen maanden noteerde Carrefour een significante stijging in de verkoop van de huismerken. Da's mooi: hier verdienen ze veel meer aan dan bij de verkoop van de A-merken.

Knap stukje marketing van de distributie-giganten. Verhoog kunstmatig de prijs van je producten, zoek in de media je bondgenoot en de consument schuift weer terug aan met je eigen, veel lucratievere huismerken.

Een studie van de Nationale Bank (NBB) over de evolutie van de prijzen, in opdracht van de regering, bevestigt dat de voedingsprijzen zich in België sinds 2006 "duidelijk sneller hebben ontwikkeld dan in de eurozone". De premier en minister van Economie Sabine Laruelle zullen volgende week al vertegenwoordigers ontmoeten van de productiesector, de voedingsnijverheid, de kleinhandel en de grootwarenhuizen. De minister van Economie zal nagaan hoe via het inzetten van deskundigen de evolutie van de voedselprijzen kan worden gemonitord.

In België werden de laatste 2 Wereldoorlogen uitgevochten of in een definitieve plooi gelegd. Ben ik te radicaal in mijn mening wanneer ik stel dat België vandaag het labo is voor de aankomende voedseloorlog in Europa?
Dit artikel afdrukken