Paardenmelk is een product dat steeds vaker op de markt verschijnt. Omdat paardenmelk volgens de warenwet eigenlijk helemaal geen melk is gelden er speciale regels voor het het winnen, verwerken en verkopen van paardenmelk. De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) heeft de regls in een infoblad op een rijtje gezet.
Omdat paardenmelk volgens de Warenwet geen melk is zijn er ook geen speciale regels ontwikkeld voor het melken en de verwerking van melk, zoals bijvoorbeeld wel het geval is voor koeien- en geitenmelk. Voor het melken van paarden gelden daardoor de algemene hygiëne-regels: de winning moet op hygiënische wijze plaatsvinden. Dat betekent dat er geen verontreinigingen in de melk terecht mogen komen door onhygiënisch werken (vuile uiers, vuile handen, vuile melkapparatuur) of door ziekte bij het paard (mastitis, diergeneesmiddelen)
De ruimte waar de paardenmelk wordt gekoeld, gefiltreerd of afgevuld moet volgens het Warenwetbesluit Bereiding en behandeling van levensmiddelen ook voldoen aan een aantal inrichtingseisen. Er zijn geen medische claims toegestaan. In artikel 19 en 20 van de Warenwet is o.a. het verbod geregeld ten aanzien van het voeren van medische claims (etikettering) en ten aanzien van het hanteren van verboden aanprijzingen m.b.t. levensmiddelen (reclame-uitingen).

bron: culinair.net
Dit artikel afdrukken