De Gentenaar maakt melding van berichten in 2 Belgische kranten over de residuen van bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit.

Vorig jaar liet de nationale Belgische voedingsautoriteit ca 500 stuks fruit en 800 groentesamples controleren op resten van bestrijdingsmiddelen. In 7,3 procent van de gevallen bleek de Maximale Residu Limiet overschreden. In 2001 was dat slechts 4,1 procent. Benadrukt wordt dat eea geen direct risico voor de volksgezondheid inhoudt.

De meest vervuilde groenten blijken bladgroenten en verse kruiden. In de categorie fruit zijn bosvruchten de boosdoeners. Mij trof het volgende zinnetje in het berichtje: "opmerkelijk is dat onze inlandse gewassen er beter aan toe zijn dan het fruit en de groenten die we importeren."

Betekent dit dat wat we van ver halen in onze drang naar goedkoopte - uit landen met lage lonen, die kennelijk nog verder omlaag worden gebracht met pesticiden die nóg minder schoffel- en wiedwerk vergen - we ons toch maar eens een beetje zorgen moeten gaan maken?

Hier werken we steeds schoner - in onze kassen produceren we zelfs industriële biologische groenten (maar in de meeste gevallen zonder duidelijk merkbaar betere smaakkwaliteit). Eindelijk een marketingargument dus om meer bio van hier verkocht te krijgen: no worries!
Dit artikel afdrukken