image

Je ballen er zonder verdoving af laten knijpen? Da's een uiterst onplezierige gedachte. In Nederland is ophef ontstaan over het onverdoofd castreren van biggen. In België eveneens.

Naar aanleiding van een vraag van Jos de Meijer vanuit het Vlaams Parlement gaf Yves Leterme, Vlaams MP en minister van Landbouw antwoord op de vraag hoe de minister staat tegenover deze door het publiek als mishandeling beschouwde handeling (downloadbaar pdf - in ambtelijke taal maar heel verhelderend).

Het antwoord van Leterne is voor insiders minder verrassend dan voor het publiek: verdoving doet waarschijnlijk evenveel pijn als onverdoofd castreren en kan niet als duurzaam worden beschouwd. Als we er nog een schepje bovenop doen: het feit dat dieren met zovelen in dezelfde ruimte dicht op elkaar moeten leven zorgt voor noodzakelijke bloedcontroles die ... waarschijnlijk minstens zoveel stress opleveren als de onverdoofde castratie.

De consument zou eens wat minder aan zijn eigen ballen moeten denken en wat meer aan de feiten. Die zijn namelijk nog veel pijnlijker en niet op te lossen door te denken dat je je mededieren, waarvan je zo graag en zo lekker goedkoop eet, met je anti-castratie protest nou eens een flink eind vooruit helpt.
Dit artikel afdrukken