imageDe VS pushen genetische manipulatie. Ze investeren grote sommen in onderzoek en ontwikkeling. Een groep Europese consumenten is tegen, maar hoe groot is die?
Politiek zat 'Europa' er daarom nog altijd mee. Toegeven aan de waarschijnlijk kleine groep uitgesproken tegenstanders? De rest van het publiek interesseert het vermoedelijk niet echt, net zo min als de rest van hun eten. Dus toch maar de onvermijdelijke economische macht van m.n. de inmiddels ontwikkelde gewasproducten (soja, mais) volgen?

Het ziet ernaar uit dat de politiek om is. Over EU Handelscommissaris Peter Mandelson schreef foodnavigator.com afgelopen vrijdag:

If the EU does not work through the issues raised by genetically modified (GM) food, just as the rest of the global market is doing, it will not be working it its own best interests, he said. And if the EU falls behind in approving safe biotechnology, it would open itself up to economic risks.
The commissioner's view is a positive indication for advocates that barriers to GM in the bloc could be overcome, opening up a market that has so far been largely stonewalled by consumers.


Daarmee staat de situatie op scherp. De tegenkrachten zullen aannemelijk moeten maken dat het Europa van de burgers tegen is. Ik betwijfel of de interesse in voeding van mensen zover gaat. Het zal simpelweg gebeuren: Europa wordt óók een GM-continent.

De ironie mag overigens duidelijk zijn: 'echt' eten wordt daarmee op termijn fors duurder en dus een privilege voor een economische elite. Gen-eten wordt nl. economisch efficiënt en grootschalig geproduceerd. 'Echt' eten wordt duur, want een kleinschalige niche.

Gewoon wordt dus heel bijzonder.
Dit artikel afdrukken