image

Ailko berichtte er vandaag over: Het Europees Parlement vraagt een dringend onderzoek naar machtsmisbruik door supermarkten.

Toen ik deze namiddag Hasselts Europarlementslid Frieda Brepoels aanmoedigde zich in dit verhaal vast te bijten, vroeg ze me meer achtergrond. Bij deze.

In Groot-Brittannië weerklonk eind vorig jaar nog de dringende roep om een supermarkets watchdog. Vandaag verscheen een nieuw rapport op agrifoodstandards.net: Green, Healthy and Fair. De kernboodschap: "Government cannot meet key targets on health, waste, climate change and fair trade without tackling supermarkets".

Het rapport, mee gesuperviseerd door Prof. Timothy Lang, is zeker NIET enkel en alleen een aanval in de flank van de distributiesector. Het apelleert eerder aan de vereiste POLITIEKE MOED, om in eerlijke, duurzame regels te voorzien. Iets waar de supermarktsector overigens ook achter vraagt. Maar dus ook de boeren. En ook steeds meer de consument. Allen hebben ze één argument: "ai, mijne portemonnee".

Ik zou zeggen: lees het rapport (.pdf), of spreek er je europarlementarïër op aan. Want tot voor kort kon het enkel goedkoop wanneer "niet-duurzaam, niet-fair of niet-gezond". Maar die argumentatie heeft nooit steek gehouden. "Eigen-portemonnee-eerst"-denken heeft eerst de boeren helpen vermorzelen. Nu is de consument aan de beurt. Ga maar eens aan de gemiddelde Vlaamse varkensboer of Afrikaanse collega-landbouwer vragen wat ons zonder onderlinge solidariteit te wachten staat.
Dit artikel afdrukken