imageDrankfabrikanten moeten meer doen om alcoholmisbruik tegen te gaan. Europees Commissaris Markos Kyprianou (Gezondheid) raadt versterkte zelfregulatie aan in een EU-strategie tegen drankmisbruik. De Europese Commissie neemt de strategie waarschijnlijk dinsdag aan.

Vooral de Britse en Nederlandse jeugd gaat zich regelmatig te buiten aan overmatig alcoholgebruik, zo bleek uit een eerdere studie. Drank speelt een rol bij ongeveer 195.000 doden per jaar in de Europese Unie, waaronder 10.000 verkeersdoden. Minimumleeftijd
De strategie beoordeelt allerlei ideeën, waaronder waarschuwingen op de etiketten. Maar een woordvoerder van de EU ontkende ten stelligste geruchten dat Brussel een reclameverbod voor alcoholische drank voorbereidt. "We hebben ook nooit gezegd dat we de minimumleeftijd voor drankgebruik willen verhogen naar achttien jaar, wat de producenten absurd foutief beweren'', aldus de woordvoerder.

Hij bestreed ook suggesties dat Brussel de drankconsumptie wil bestrijden, zoals met tabak. "We maken duidelijk onderscheid: tabak doodt, alcohol niet. Alleen bij misbruik is alcohol schadelijk''.

De strategie beschrijft wat bedrijfsleven, EU-landen en Brussel ieder kunnen doen tegen drankmisbruik.

bron:planet Internet
Dit artikel afdrukken