Wat is gezonde voeding? Had je mij deze vraag 30 jaar geleden gesteld, toen ik vers van de opleiding diëtetiek kwam, dan had ik iets gezegd over de Schijf van Vijf, vezels en vitamines en niet te veel verzadigd vet. Ik was piepjong en had mijn kersverse kennis nog volop in pacht.

Als er maar wat binnenkomt
Vijf jaar later dan? Toen ik enigszins gepokt, gemazeld en gedesillusioneerd was door het veldwerk in een psychiatrisch ziekenhuis? Dan had ik waarschijnlijk geantwoord: “Gezonde voeding is ‘whatever’ - als er maar wat binnenkomt.” Want dát was de uitdaging voor de patiënten met een depressie, eetstoornis, psychose of dementie die soms een waslijst aan psychofarmaca slikten. Zeker in combinatie met het efficiënte maar vrij liefdeloze grootkeukenvoer dat om 12 uur ‘s ochtends al in ijzeren gamellen langs de afdelingen werd gebracht.

Vroeg je het me weer, maar dan zes jaar later? Dan zou ik zeggen: de ultieme definitie van gezonde voeding is moedermelk. Want toen dronk mijn eerste baby zijn (te vroeg geboren, piepkleine) wangetjes in enkele maanden rond en gezond. Ik stopte er liters liefde bij, en kreeg er oxytocine voor terug.

Gezond eten werd samen aan tafel, schipperen tussen lekker en lustikniet en tussen verwennen en verantwoord, altijd liefhebbend opgediend
Weer wat later. Het gezinsleven, met drie kinderen. Wat is gezonde voeding? Ik voelde me het moederst als ik groentesoep met ballen kookte. Gezond eten werd samen aan tafel, schipperen tussen lekker en lustikniet en tussen verwennen en verantwoord, altijd liefhebbend opgediend.

PuurGezond en Gezond Gesprek
Toen ik eenmaal ging schrijven voor de kost ontwikkelde ik - samen met mijn collega’s - de PuurGezond Piramide. Uit liefde voor lekker eten en zelf koken. Onbewerkt voedsel was onze weg naar gezonde voeding. Met adviezen als: eet meer groenten, peulvruchten en noten. Plus: verzadigd vet is heus niet eng. We waren onze tijd ver vooruit, lang voordat alle rode vlaggen wezen naar ultraprocessed foods. Is PuurGezond nu hét antwoord op de vraag? In grote lijnen: ja.

Maar toen ik meer ging interviewen – ook voor de podcast Gezond Gesprek - kon ik het vragen aan professoren, artsen, hoogleraren, chef-koks, diëtisten, wetenschappers. Wat is gezonde voeding? Sommigen van hen zeiden zelfverzekerd dat ze het wisten. Vegan, voor dier en planeet. Ultrabewerkt hightech, tegen ondervoeding. Paleo, voor onze oeroude genen. Koolhydraatbeperkt, voor mensen met diabetes. Vezelrijk, voor het microbioom.

Het geinige was: ze hadden allemaal gelijk.
Het geinige was: ze hadden allemaal gelijk. Het grappige was: ze hadden allemaal niet gelijk. Wat voor de één gezond is, bleek dat voor de ander niet te zijn. En wat vandaag past bij lijf en leden, kan bij een ziekte morgen helemaal anders zijn. Om over de veranderende wetenschappelijke inzichten, de invloed van cultuur, budget en modetrends nog maar te zwijgen.

Een boterzachte toevoeging
Stel je me nu dus de vraag, dan zeg ik dat “gezonde voeding” niet bestaat. Of dat het hooguit bestaat op hoogst-individuele basis, altijd fluctuerend in de tijd. Ongrijpbaar. Maar ik wil nóg verder gaan en stellen dat er een factor is die stelselmatig wordt vergeten. Een zachte toevoeging. Zó boterzacht dat het waarschijnlijk de wenkbrauwen laat fronzen bij wetenschappers en mega-boeren, bij levensmiddelentechnologen en beleidsmakers. Die toevoeging is: liefde. Want liefdeloos voedsel laat je niet groeien en bloeien. En gezonde voeding is dus moedermelk, groentesoep met ballen, homemade vegan curry, een flesje drinkvoeding, verse vis, warme appeltaart.

Dus dit is mijn antwoord op de vraag. Gezonde voeding is hoogst individueel, altijd veranderend in de tijd, ongrijpbaar - maar bij voorkeur wel vol liefde.

In Wat is ...? gaan we met bekende en minder bekende mensen op zoek naar wat hen motiveert om te ontdekken of we elkaar van daaruit weer kunnen vinden. Waarom we dit doen lees je in De ontdekking van de ander. Bekijk ook de introductie tot de gezondreeks of het overzicht van de serie Wat is gezond? met de drie thema's Wat is gezondheid?, Wat is gezonde voeding? en Wat is ultrabewerkt voedsel?
Dit artikel afdrukken