Van Adams Appel, het wetenschapsprogramma van de Rijksuniversiteit Groningen dat TV Noord wekelijks uitzendt, ontving ik dit filmpje over Voeding en Duurzaamheid. Als je dacht dat food miles een issue waren, wat je eet is dat nog veel meer. Een aardappel kost lang niet zoveel energie en grondoppervlakte als pasta. Het is even slikken, maar uiterst verhelderend.

Let op de man van de natuurvoedingswinkel, die al net zo praat als de supermarktman die hij niet wil zijn. Rede en emotie, het zijn twee verschillende zaken.

Het filmpje is gemaakt n.a.v. de promotie van milieuonderzoeker en voedingsdeskundige dr. Winnie Gerdens. Zij heeft een rekenmodel ontwikkeld om de energiekosten en het grondbeslag van verschillende voedingsmiddelen met elkaar te kunnen vergelijken. De aflevering is gisteravond uitgezonden en wordt op zondag 1 april herhaald.

Raak je helemaal bevangen door milieuschuld en realiseer je je dat 'biologisch' slechts een vage schim is van echte milieutechnische duurzaamheid rond voedsel, kijk dan even in het Groen Kookboek dat Gerdens in 2000 al publiceerde. Zelfs als je er niet uit gaat koken: het laat je weer heel anders tegen voedsel aankijken. Blader er dus even doorheen.

Ik kreeg het in karnemelk gestoofde rundvlees aanbevolen. Geen straf, wat mij betreft! Ik drink er een late Grüner Veltliner bij, maar doe daarmee wel weer meteen het effect teniet. Vlees - met z'n inefficiënte voedingswaarde-omzetting - is natuurlijk ook niet echt duurzaam. Kennelijk proberen ze me te verleiden. Sorry, maar dan ga ik ook voor de sport.

Mijn geliefde pommes boulangères met peterselie en gefrituurde salie van eigen dakterras dan maar?
Dit artikel afdrukken