Van Adams Appel, het wetenschapsprogramma van de Rijksuniversiteit Groningen dat TV Noord wekelijks uitzendt, ontving ik dit filmpje over Voeding en Duurzaamheid. Als je dacht dat food miles een issue waren, wat je eet is dat nog veel meer. Een aardappel kost lang niet zoveel energie en grondoppervlakte als pasta. Het is even slikken, maar uiterst verhelderend.
Let op de man van de natuurvoedingswinkel, die al net zo praat als de supermarktman die hij niet wil zijn. Rede en emotie, het zijn twee verschillende zaken.
Het filmpje is gemaakt n.a.v. de promotie van milieuonderzoeker en voedingsdeskundige dr. Winnie Gerdens. Zij heeft een rekenmodel ontwikkeld om de energiekosten en het grondbeslag van verschillende voedingsmiddelen met elkaar te kunnen vergelijken. De aflevering is gisteravond uitgezonden en wordt op zondag 1 april herhaald.
Raak je helemaal bevangen door milieuschuld en realiseer je je dat 'biologisch' slechts een vage schim is van echte milieutechnische duurzaamheid rond voedsel, kijk dan even in het Groen Kookboek dat Gerdens in 2000 al publiceerde. Zelfs als je er niet uit gaat koken: het laat je weer heel anders tegen voedsel aankijken. Blader er dus even doorheen.
Ik kreeg het in karnemelk gestoofde rundvlees aanbevolen. Geen straf, wat mij betreft! Ik drink er een late Grüner Veltliner bij, maar doe daarmee wel weer meteen het effect teniet. Vlees - met z'n inefficiënte voedingswaarde-omzetting - is natuurlijk ook niet echt duurzaam. Kennelijk proberen ze me te verleiden. Sorry, maar dan ga ik ook voor de sport.
Mijn geliefde pommes boulangères met peterselie en gefrituurde salie van eigen dakterras dan maar?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Wow.... je kunt dus eigenlijk alleen maar het beste streekproducten eten. Als je hier gevoelig voor bent dan zou je subiet stoppen met eten van buitenlandse gerechten en recepten. Dat is wel even schrikken ja.
En als ik nu vlees eet wat gegarandeerd binnen een straal van 20 km is opgegroeid en geslacht? Want de slager bij ons heeft een deal gesloten met een boer en doet dat. Lokaal varkensvlees, lokaal kalfsvlees.
Gewoon keurslager, gewone boer, verder niets bijzonders.
@P, Dan doe je het dus prima. De vraag is alleen eet je er rijst bij, pasta of aardappels ;-)
Ik word een beetje opstandig van dit soort berichten. Meer streekproducten eten? Mij best, ik eet mijn pasta's dan wel in Italië, mijn rijstgerechten in China, Thailand en Indonesië.... Wat een geneuzel. Rijst verbouwen kost water, ja. Maar dan komt echt niet uit een waterkraan. Pasta kost grond. Nou èn? Wat had je er anders mee willen doen, met die grond? Nog meer mensen op huisvesten die moeten eten? Het probleem is dat er mensen op de aardkloot rondlopen die willen eten. Schaf je de mensheid af, dan heb je ook geen milieuprobleem. Of, zoals Midas Dekkers het stelde, neem één kind minder, en je kunt naar hartelust de rest van je leven het milieu vervuilen, en dan nóg richt je het milieu minder schade aan dan wanneer je dat kind wel had genomen.
Ik vraag me af welke zaken Winnie Gerbens in haar berekeningen heeft meegenomen. In vergelijking met 1950 meer gebruik van natuurlijke hulpbronnen? Ja, in absolute zin (lijkt mij logisch, de bevolking is aanzienlijk gegroeid), maar ook relatief gezien?
En het kopen van bewerkt voedsel, is er wel rekening gehouden met het feit, dat je daarmee bespaart op bewerking thuis? Of is echt alleen maar gekeken naar grond-, water- en energieverbruik tot aan de winkel?
En het al dan niet weggooien van teveel gekochte etenswaren, dat heeft niets met duurzaamheid te maken.
Laat Winnie Gerbens eerst maar eens werken met een beeldscherm wat sneller op de stand-by stand springt, voordat ze ons vertelt dat we uit milieu-overwegingen meer aardappelen zouden moeten eten. En meer gebruik maken van het natuurlijke licht, in plaats van de verlichting aan en de luxaflex dicht.
Eric, waarom neem je het onderzek van Gerbens als een moreel standpunt? Ze heeft een rekenmodel gemaakt. Jij verbindt er opgestoken vingers aan. Feiten zijn toch heel verhelderend!
Niet moreel dus, maar feitelijk: vlees is niet efficient omdat er een stap tussen de plant - of andere dieren - en ons zit. Een stap die het rendement al gauw een factor 10 doet verminderen.
Vlees van lokale jacht, dat zou weer wel kunnen. Reeen, hazen, fazanten en ganzen die geschoten moeten worden.
Helaas dus, het is geen kwestie van rijst of aardappelen bij je entrecote. Nogmaals: strict feitelijk geredeneerd.