imageFilmduur: 125 minuten (2 1/2 uur)
Spelers:
- Gerard Depardieu
- Uma Thurman
- Tim Roth

Vatel werd gemaakt door Roland Jofé in 2000. Een visuele schoonheid.

Het gaat over drie waar gebeurde dagen in het leven van François Vatel, die de opdracht krijgt om zonnekoning Louis XIV te plezieren met lunch en diner.

In die tijd was dat geen sinecure. Van inkoop tot uitvoering moest alles perfect zijn. Ook al roddelde en knoeide iedereen, was vreemdgaan gewoon en moest de stand worden opgehouden zelfs ... al was er geen geld om de rekeningen te betalen.

Mooie kostuums, realistische beelden uit de keukens en bijzonder kunstige gerechten. Alles op basis van een simpel schetsje. Dat zie ik de Ramon Beuks van vandaag niet meer doen ;-)

Prachtige verfilming van Louis’ liefde voor opera, muziek en het theatrale. Geen overdrijvingen, maar een mooi beeld van het gedrag van extreem verwende mensen en hun feesten. Door de praalzucht gedragen de have’s zich als verwende nesten en dulden ze geen tegenspraak. Hierdoor ontstaan krankzinnige situaties. Prachtig zijn de scènes waarin Vatel belaagd wordt door letterlijk alle leveranciers. Zij willen hun geld, want de feesten blijken te worden gevierd op hún kosten: niemand wordt betaald!!!
Vatel lost de zaken diplomatiek op, maar al snel wordt duidelijk dat er wel een Franse revolutie moest komen.

imageGerard Depardieu is op zijn best in zijn rol als Vatel in deze schitterende eet- en kostuumfilm. Omdat hij verliefd wordt op dezelfde vrouw als de koning ontspint zich een interessante liefdesgeschiedenis rond het thema rangen en standen.

Een must als je van mooi houdt en wilt zien welke rol en status eten kan spelen.
Zorg voor een lekkere fles wijn, goede hapjes en nodig wat vrienden uit. Tsjonge ... als we vandaag nog met 10% van Vatel’s inspanning onze vrienden en vijanden zouden uitnodigen. Het zou Bush’s laatste klap zijn ;-)
Dit artikel afdrukken