imageDuur: 90 minuten

Bernard Giraudeau is in 'Une affaire de goût" (1999) de rijke industrieel Frédéric Delamont met een manie voor orde en reinheid.

Zijn tegenspeler is Jean-Pierre Lorit die als Nicolas Rivière een belangrijke rol in het leven van Frédéric vervult, nl. die van persoonlijke voorproever.

Een Romeins gegeven naar onze tijd gebracht dus. Tamelijk uniek. Nicolas is gastheer in een restaurant, waar Frédéric hem als gast vraagt zijn gerecht voor te proeven. Bij het weggaan laat Frédéric weten dat hij hem een voorstel wil doen. Hij laat zijn kaartje achter.

Nicolas leeft samen met zijn vriendin Béatrice, vertolkt doorFlorence Thomassin Ze bespreken de gedachte en het avontuur blijkt te lokken. Nicolas wordt aangenomen. Vergeet en passant zijn vriendin nog even te vertellen dat zijn nieuwe baan een 24-uurs job is.

Wat begint als een zakelijke overeenkomst groeit uit tot een uiterst intieme relatie. Zeker geen sex, maar de mannen komen elkaar zeer nader. Ze leren elkaar begrijpen en Nicolas vervreemdt van zijn wereld. Hij vindt alles spannend en doet werkelijk alles voor zijn nieuwe werkgever. Die gaat hem steeds beter belonen door zijn salaris te verhogen en hem een geweldig appartement aan te bieden. Hij springt zelfs uit een vliegtuig, met parachute wel te verstaan, omdat zijn werkgever graag de sensatie wil horen die hij op dat moment ondergaat.

De rijke zakenman die de hele wereld overreist met zijn privé-vliegtuig, is bang voor alles wat eng is. Dat moet Nicolas dus meemaken voor hem. Tot er natuurlijk iets fout gaat en het Nicolas' vertrouwen beschadigd wordt. Ontslag en deceptie volgen. Nicolas gaat in therapie en komt een paar ervaringen rijker weer bij zijn vrienden, die hem opvangen zoals ze dat vroeger ook deden.

Op dat moment belt zijn werkgever die hem wil spreken omdat hij Nicolas mist. Tijdens de ontmoeting die erop volgt verliest Nicolas zijn zelfbeheersing. Ex-werkgever Frédéric haalt dan ook werkelijk het bloed onder de nagels vandaan en wordt vermoord door Nicolas.

De gehele film is vanuit het perspectief van de gevangenis en de justitiële verhoren gefilmd. Een film waarin de meest exclusieve gerechten de tafel passeren. Om van te watertanden.

Voor de liefhebber en mét ruimte voor eigen interpretaties.
Dit artikel afdrukken