image Film : Tortilla Soup ISBN : 0767885171 Tijd:103 minuten

Sinds een paar maanden verzamel ik culinaire films op dvd. Om ze lekker bij elkaar te hebben en om mijn leerlingen aan de ROCVA te kunnen laten zien dat passie, lekker eten, erotiek, en eetkennis van zaken er toe doen.
Ik vind het nl. frappant dat films die ik al heel lang geleden heb gezien, me nu nóg steeds weten te inspireren. Denk aan La Grande Bouffe, Louis de Funès als de Michelin-persiflage Duchemin en, niet te vergeten, de Dikke en de Dunne als die zich aan eten wagen. Ik zoek overigens suggesties voor bijzondere eetfragmenten uit films. Heb je die, geef ze dan door - als je ze wilt delen natuurlijk!

Onlangs zaten we - Marco Derksen, Dick Veerman, mijn vrouw Lucette en ikzelf - te eten en praten over de toekomstige content van foodlog.nl. Ik kwam toen op de proppen met deze ‘nieuwe interesse’, het verzamelen van eetfilms en culinaire scenes uit bredere films. Marco zei meteen: schrijf erover op foodlog. Een nieuwe rubriek was geboren.

De eerste film in deze nieuwe reeks is TORTILLA SOUP: Sinds een paar maanden verzamel ik culinaire films op dvd. Om ze lekker bij elkaar te hebben en om mijn leerlingen aan de ROCVA te kunnen laten zien dat passie, lekker eten, erotiek, en kennis van zaken op culinair niveau er toe doen.
Ik vind het nl. frappant hoe films die ik al heel lang geleden heb gezien, me nu nog steeds weten te inspireren. Denk aan La Grande Bouffe, Louis de Funès als de Michelin-persiflage Duchemin en, niet te vergeten, de Dikke en de Dunne als die zich aan eten wagen. Ik zoek overigens suggesties voor minder bekende eetfilms en bijzondere eetfragmenten uit 'gewone' films. Dus als jullie suggesties hebben, dan houd ik mij aanbevolen.

Onlangs zaten we - Marco Derksen, Dick Veerman, mijn vrouw Lucette en ikzelf - te eten en praten over de toekomstige content van foodlog.nl. Ik kwam toen op de proppen met mijn ‘nieuwe interesse’. Marco zei meteen: schrijf erover op foodlog. Een nieuwe rubriek was geboren.

De eerste film in deze nieuwe reeks is TORTILLA SOUP:

Martin Naranjo (Hector Elizondo- The Princess Diaries) is de culinaire drijfkracht achter een succesvol restaurant en weduwnaar met drie dochters. Zijn passie voor koken blijkt uit de tijd die hij besteedt aan de gezamenlijke maaltijd op zondag.. Martin is een ‘control freak’ die zonodig alle processen van het koken onder controle moet hebben. Die tik viert hij ook bot op het leven en de toekomst van zijn dochters.

De dochters hebben, zoals te verwachten, een eigen toekomstbeeld..De spanning van de film wordt bepaald door de strijd tussen de honger naar onafhankelijkheid van de dochters en de traditionele denkbeelden van papa. Om de boel nog een beetje op te stoken komt er een sexy weduwe(Raquel Welsh-Legally Blonde) in de straat wonen, die de leefwereld van pa op zijn kop zet zodat hij meer en meer uit balans en ‘control’ raakt.

De zondagse maaltijd – met z’n allen – is de stabiele factor: aan tafel gebeurt het. Daar ‘raken’ Martin en zijn kinderen elkaars echte gevoelens. De maaltijden zijn doorspekt met de geweldige gerechten van papa gecombineerd met zijn charmante omgangsvormen.

Wederzijds (on-)begrip, pa’s charmante omgangsvormen en een kijkje in de hoofdzakelijk Mexicaanse keuken maken de film tot een vermakelijke comedie, die ongemerkt laat zien dat eten en de tafel meer zijn dan alleen maar ‘je maag vullen’.

En ik zou nou wel eens willen proeven hoe bijv. cactusbladen proeven - ontdaan van hun stekels uiteraard - om maar even een tipje van de sluier op te lichten.
Dit artikel afdrukken