Een schijnbaar raar onderwerp op foodlog.nl. Maar toch niet.

Gisteren deed Meisje live verslag van de Visserijfeesten in Breskens. In essentie een braderie met een (behoorlijk goeie) band. Op de foto haar zoon Merijn, die het spel ook al beheerst.



Ze deed dat via operator11. Nog nooit vertoond: directe uitzending van een buitenevent. Live. Beschikbaar voor de hele wereld. Omdat ze op het idee kwam om haar camera - ipv de webcam - aan haar PC te hangen en die buiten te zetten. Normaal bestaan O11-shows uit mensen die met elkaar over-niks-leuteren.
Da's unfair gezegd. 'Men' is de techniek aan het ontdekken.

Ik denk dat Meisje gisteren geschiedenis schreef. Gisteravond zaten Amerikanen en Nederlanders rond de "Nieuwe Buis" samen commentaar te geven op de uitzending. Geen geklets met elkaar en elkaar in beeld, maar chat naar aanleiding van de beelden.
Natuurlijk, het ging absoluut nergens over. Maar wel over de verbazing: dat zoiets kan.
De techniek is nog onvoldoende, maar het zal - mag ik vermoeden - snel verbeteren. Breedbrand, camera's en PC's moeten in kracht even bijtrekken en dan zal het snel op peil zijn.

Stel je voor hoe je het kunt gebruiken:
- test met consumenten 3 producten en laat het ze meteen in de uitzending zeggen (ze kunnen er zich van thuis in mengen)
- doe een live gesprek met een aantal mensen die echt iets te vertellen hebben, bijv. hoe je varkens beter kunt verwaarden. Het onderwerp komt niet op TV, maar wel op Internet TV. Je hangt ze, zoals je ziet, zo in je krant. Ze zijn verder voor altijd te raadplegen.
- uiterst kijkwaardig: test wordnappings met het publiek. Nee, natuurlijk niet die waar je al over hebt geschreven, maar nieuwe. Als materiaal om over te schrijven. De RCC en AH (cs) plus de collega-neppers krijgen het er nog druk mee.


Wat kun je er nog meer mee?

Ik denk dat het de nieuwe journalistiek een totaal nieuwe impuls kan geven. Help eens mee fantaseren voor deze krant.
Dit artikel afdrukken