image

Klootwijk aan Zee komt vanavond uit Drente, waar het water zoet is en warm.

Een bezoek aan een verbazende meervallenkwekerij in een oude varkensschuur. Meervallen kun je als varkens houden en ze hebben een gunstiger voedingsconversie dan beesten boven water. Maar Nederland eet ze niet. Onze meervallen gaan naar Duitsland.

Pikant: jonge meervalletjes worden in de mesterij in enorme aantallen tegelijk in bakken warm water gehouden. Het zou niet moeten mogen, denk je, als je er naar kijkt zonder er van te weten. Maar minder meervallen in meer water gaan met elkaar vechten. Dat moet je weten voor je er kamervragen over stelt.

Paling vet mesten in gevangenschap wordt ook kweken genoemd, maar het is het mesten van wilde paling en niet letterlijk het kweken van vis.

Een klassieke manier van mesten is glasaal uitzetten in een afgesloten Hollandse polder. Het gebeurt nog steeds en er is een sprankje hoop dat het de paling weer iets beter gaat. Er wordt meer intrek van glasaal geconstateerd, voor het eerst sinds jaren een toename.
Toch wordt glasaal voor de Hollandse polder nog geimporteerd. Een palingvissers zet ze uit in zijn viswater en zegt tegen Klootwijk dat het hem plezier doet dat zo'n dertig procent weet te ontsnappen. Die gaan terug om zich voort te planten. Hoopt ie.

Dolkomisch en krankzinnig is het laatste deel van de uitzending dat ook gaat over gekweekte vis (forellen) maar dan over wat die vissen overkomt. Ze worden niet gekweekt voor de consumptie maar om ze uit te zetten in vijvers waar men tegen betaling kan proberen ze er alsnog uit te vissen. Vis gekweekt voor een vorm van pret die hengelsport heet.

Om je de tranen te lachen. Of is het echt huilen?

Opmerkelijk. Op de website www.klootwijkaanzee.nl worden in het 'gastenboek' sinds de uitzending over kingcrab, vorige week, venijnige opmerkingen gemaakt van mensen die Klootwijk dood wensen met afgehakte handen. De schrijvers veronderstellen dat van levende krabben de poten worden afgebroken en rekenen dat Klootwijk persoonlijk aan.

Maar ze worden gedood, razendsnel. Het werd vertoond in Klootwijk aan Zee, maar is kennelijk niet door iedereen begrepen.
Dit artikel afdrukken