image Tijd: 104 minuten

Primo Pillagi (Tony Shalhoub) en zijn jongere broer Secondo (Stanley Tucci) runnen samen een restaurant met de naam Paradise. Dit speelt zich af in de 50-tiger jaren. De broers zijn ge-emigreerd om in Amerika het grote geld te vinden, beroemd te worden met hun restaurant en door te breken.

Paradise is echter geen kassucces. Dat heeft twee redenen:
1) de oudere broer Primo wil geen enkele concessie doen aan de kwaliteit van het orginele Italiaanse eten en dat nemen de Amerikanen hem niet echt in dank af: wat de boer niet kent eet hij niet.
2) een overbuurman, ook een Italiaans restaurant, doet wel die concessies (weten die Amerikanen veel) en dat blijkt succesvol.
Aangezien restaurant Paradise in de problemen zit, trekt Secondo de stoute schoenen aan om met zijn de overbuurman te overleggen wat hij kan doen om zijn tent uit het slob te trekken.

Die vertelt hem dat hij goede contacten heeft met de beroemde 'Amerikaan 'Louis Prima, een gevierde muzikant uit die tijd, en dat hij Pirma zal vragen om te komen eten in hun restaurant. Immers, als je eenmaal een beroemdheid in je huis hebt gehad dan komt de rest van de Amerikanen ook graag een keertje bij je eten.

De broers staan voor de uitdaging om een geweldig maal voor deze ere-gast te bereiden. Alles alles wordt uit de kast getrokken om een feestmaaltijd neer te zetten. Iedere bekende en minder bekende wordt uitgenodigd. De avond kan beginnen.

De ere-gast laat op zich wachten en de gasten worden dronken. De spanning tussen de broers neemt toe. Er staat veel op het spel. Dan wordt het sein gegeven om aan tafel te gaan ...

Dat is de grote lijn uit de film. Broederliefde, harde concurrentiestrijd, onzekerheid over de toekomst, niet willen buigen voor de Amerikaanse smakeloosheid. Maaltijden waar je werkelijk met water in je mond naar zit te kijken. De maaltijd wordt gang voor gang opgediend. Een feest.

Ik heb ademloos zitten kijken. Poetisch, cultureel, plezier, zeer Italiaans bij tijd en wijle en een mooi tijdsbeeld. Snel naar de videotheek om te huren. Voor de echte liefhebbers!
Dit artikel afdrukken