image

Vanavond Klootwijk aan Zee over surimi. Maar de makers reppen met geen woord over iets wat zich achter de schermen afspeelde.

Op mijn verzoek wilde Klootwijk er, exclusief voor Foodlog, alvast iets over vertellen.

Een Franse fabrikant maakt surimi van blauwe wijting. Een visbestand dat, hoewel ook al zorgelijk van omvang, nog vrij te bevissen is zolang Brussel met de Europese lidstaten nog niet tot een goede afspraak kan komen over quotering.
Blauwe wijting wordt niet beschouwd als een consumptievis voor mensen, maar als (gratige) industrievis waar je iets van maken kan, een snackje of surimi.

De redactie van Klootwijk aan Zee vroeg de Franse surimifabrikant, die ook reder is met een paar trawlers, de vangst van blauwe wijting en de verwerking aan boord van het daartoe ingerichte industrieschip te mogen filmen, ergens op de oceaan, noord west van Schotland.
Het mocht. Maar niet zomaar.
De televisiejournalisten kregen een contract voorgelegd ter ondertekening. Alle filmmateriaal, alle beelden die aan boord gemaakt zouden worden, moesten ingeleverd worden bij de directie van de onderneming. Die zou er naar kijken en vervolgens aanwijzen wat wel en wat niet op de Nederlandse tv vertoond zou mogen worden. En waarom? Mogelijk omdat het niet altijd even vrolijk toe gaat op het achterdek?

Ja, nee, omdat tv-kijkers en dieractivisten misschien niet alles wat ze zien goed begrijpen.
Schijtensbenauwd, die Fransen. Geen haar op de vier Nederlandse hoofden in Frankrijk dacht er over het contract te tekenen. En zo komt het dat er in de aflevering wel over
blauwe wijting wordt gesproken, maar de vis niet te zien is. O nee?

Toch wel. Terug thuis gingen de verslaggevers op zoek. De Scheveningse rederij Jaczon vist ook op blauwe wijting en had er nog wat van liggen in een vrieshuis in IJmuiden.


Klootwijk fietst met een verrassing naar huis. Nooit eerder blauwe wijting gezien. En nooit eerder gegeten. Een minderwaardig industrievisje zei je? Kijk dan naar Klootwijk aan Zee.

Vanavond. Ndl 2, 21.25h.
Dit artikel afdrukken