Bas Blokker bespreekt in NRC-Handelsblad de documentaire Our Daily Bread over de moderne agrarische industrie en schrijft dat hij zag dat een koe werd doodgemaakt in een centrifuge.
Zo moeilijk is het om te doorzien wat je ziet en dat dan zo goed mogelijk door te vertellen.
De koe in de documentaire (ik dacht dat het een stier was, maar ben niet meer zo zeker) komt snel aan haar eind en NIET door middelpuntvliedende kracht.
De bespreking van Our Daily Bread is al de tweede in korte tijd in NRC-Handelsblad. De recensenten kijken vreemd op van de praktijken in de voedingsindustrie, zo ver van de stad waarin ze zijn opgegroeid. En verdomd, ze wagen zich aan vergelijking met vroeger. Bas Blokker vaag, hij heeft het even (dromerig?) over het boerenleven van minder dan een eeuw geleden.
Dat was anders.
Menselijker?
Er bestaat een foto van een paard in een Parijs slachthuis. Hij is afgedrukt in een boekje van Charlotte Mutsaers die zich alsnog razend maakt om wat meer dan een eeuw geleden dat paard overkwam. De foto is gemaakt vlak voor het moment dat het paard zou worden doodgeslagen door een man met een enorme hamer aan een lange steel.
De hamer zwaait al door de lucht om een tiende van een tel na de opname de schedel van het paard te verbrijzelen. Als de man goed richt.
Dat was vroeger.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik begreep van mijn contact (met ervaring in Noord-Brabantse slachthuizen) dat het waarschijnlijk inderdaad om een installatie gaat die óók (of dat exclusief is, is de vraag) in rituele slacht wordt gebruikt. Het is nl. nogal geschikt om het dier te 'immobiliseren' zodat het geen kant meer op kan als het de keel wordt doorgesneden.
Waarschijnlijk komt hij er binnenkort zelf op terug.
Voorzover ik het kan zien is het een mechanisme dat het flinke dode gewicht van een koe snel kan kantelen om het gedode dier op te hangen voor verwerking.
Mijn kennis schiet verder zwaar tekort. Ik ken een ex-slachthuis dierenarts en zal hem de vraag voorleggen.
Dit soort machinerie is bij mijn weten vaak grotendeels custom made en dus niet zomaar standaard.
Wouter, complimenten overigens voor de manier waarop je in een paar streken de tegenstelling vroeger-heden neerzet.
In de film komt een man op de stier/koe af en dood het beest met een apparaat. Ik kon zo snel niet zien of het met een stroomstoot was of met een pen.
In slachthuizen in verschillende landen heb ik mechanismen gezien die de gedode (of verdoofde?) koe kantelen.
Als ik het goed heb, dient het apparaat op de foto om de koe op een eenvoudige manier te kantelen teneinde haar te kelen. Zo'n apparaat wordt enkel voor rituele halal-slachtingen gebruikt. Kijk maar: het staat in een hoek van de muur, om naar Mekka te wijzen.
Er is zo'n ding in gebruik in het slachthuis van Anderlecht.
Een "Christelijke" koe wordt staande geslacht, met een pistoolschot (zonder kogel, de patroon schiet een -recupereerbare- pen in de kop van het dier)
Dick, wellicht hoeft een buitenlands boer de hoorns niet van de koeien af te branden?