0
Fotocredits: 'Kassen', Pixabay

Flash EnergieTuinder Vahl al vijftien jaar van het gas

Tuinbouw die met de nek wordt aangekeken vanwege het hoge fossiele energiegebruik? Echt niet, dachten de gebroeders Vahl al meer dan 15 jaar geleden. Sinds 2008 verwarmt aardwarmte hun kassen. Ze zijn van het gas.

Via dikke zwarte buizen komt opgepompt water van zo’n 70 graden de kas binnen. Dat opgepompte water is 5 keer zo zout als zeewater en dus niet geschikt om door de leidingen van de kassen te gaan. Warmtewisselaars geven de warmte van het opgepompte water over aan het zoete water in het netwerk. Het afgekoelde zoute water gaat terug de grond in.

Ondanks hun mooie installatie moeten de gebroeders Vahl helaas nog wel een deel van hun elektriciteit kopen om het water op te pompen en de kassen te belichten. Tankwagens voeren vloeibaar CO2 aan om hun komkommers te laten groeien. Normaal verbranden warmtekrachtkoppelingsinstallaties gas, zodat er warmte, elektriciteit en CO2 ontstaat om te gebruiken. Van het gas gaan als je CO2 als mest nodig hebt, heeft dus ook nadelen voor tuinders.

Energie is de afgelopen jaren flink duurder geworden en in 2030 is het afgelopen met de aardgasvrijstelling voor de warmtekrachtkoppeling. Dat zal waarschijnlijk tot gevolg hebben dat tuinders wegtrekken om dichter bij hun klanten in het buitenland te zitten. Alle tuinders tegelijk aan de aardwarmte in Nederland is vermoedelijk geen oplossing, maar verspreid over Europa kan het prima.

de Volkskrant - Dankzij aardwarmte zijn de komkommers van de gebroeders Vahl extra groen, 29 apr 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.