In de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw was Blue Band een 'budgetboter' voor mensen die geen roomboter konden betalen. Armoedig spul, Ersatz. Inmiddels is het hip en helemaal OK omdat het van plantenolie gemaakt is, in plaats van de melk van koeien.
Blue Band Roombeter is een 100% plantaardig alternatief voor boter. Het zou minstens 75% minder klimaatimpact hebben dan koeienboter. De campagne voor het smeersel is gericht op de brede Nederlandse consumentenmarkt en heeft als doel het merk Blue Band binnen Nederland te versterken.
Volgens vakblad Distrifood heeft Albert Heijn na kritiek op de campagne zijn winkelmanagers verzocht alle campagnematerialen per direct te verwijderen. En dat deden ze.
De wereldwijde ‘Skip the Cow’-campagne levert boeiende reacties op. Als Roombeter werd Blueband door consumentenheld foodwatch weggezet als verkeerd. Een keurige moreel rolmodel als journalist Jeroen Smit vindt Blue Band juist heel erg OK.
Linkse lui die liever geen fabrieksvoedsel zien, willen dat we tegen zijn. Rechtse gekkies vinden Blue Band niet OK omdat ze gewoon beesten en roomboter willen kunnen eten.
Maar wat moet je nou als keurige, normale progressieve burger denken als Jeroen Smit vóór Blue Band is en foodwatch tégen?
Het framen van de nieuwe duurzame wereld laat barsten van verwarring zien. Kennelijk zijn de reclamemakers het nog niet eens over het nieuwe evangelie: is duurzaam beter of echter? Of misschien nog wel wat anders?
Foutje bedankt..
— Jurgen Gee (@JurgenGee) March 7, 2024
(voor de mensen die dachten dat het photoshop was)#roomboterhttps://t.co/OOh6OBguIc
Ja @albertheijn ik eet liever de gezonde dierlijke varianthttps://t.co/ds6CU89beF
— Beschuit (@beschuit_p) March 5, 2024
De trend van vegetarisch in een plaatje: pic.twitter.com/cSo6jSxzib
— Niels FC Willems (@NielsFCWillems) March 6, 2024
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Frank, ook ik heb helemaal niks tegen plantaardige varianten, behalve dat er heel vaak soja in gebruikt wordt en ook daar hebben heel veel mensen een allergie in meer of mindere mate voor/tegen, hoe noem je dat? Ik draai producten weleens om om de ingredienten te lezen en zodra ik soja zie, meestal als eerste, leg ik het meteen terug. Best jammer, want er zijn zoveel andere peulvruchten en zelfs bepaalde schimmels zoals Quorn gebruikt(wat ik nergens meer kan kopen/vinden) die ook heel geschikt zijn voor vegetarische producten.
En zeker moet het herkenbaar zijn. Als er 'vegetarische kipstiukjes' op een verpakking staat kan dat best verwarrend zijn, dan denk je dat het een vegetarische kip is geweest, is dus niet echt herkenbaar als vegetarisch,maar als ze er 'cipstucjes' van maken, dan is het duidelijk dat het geen echte kip is. Beter zou het zijn om het gewoon 'vegetarische stukjes met kipsmaak' te noemen.
Fijn artikel Dick, en goed dat je onderwerpen vanuit meerdere kanten/visies belicht. Dat wordt vaak vergeten. Laat ik namens Foodwatch als uitreiker van het Gouden Windei wel aanvullen dat we niets tegen het product Blue Band Roombeter an sich hebben. Het ging ons en de vele tipgevers en duizenden stemmers tijdens de verkiezing vooral om de - inmiddels oude - verpakking. De gouden wikkel en de opmaak van het woord Roombeter hebben heel veel mensen op het verkeerde spoor gezet. Foodwatch juicht toe dat er steeds meer plantaardige alternatieven zijn die beter voor milieu en dieren zijn dan hun tegenhangers met zuivel! Het is heel goed dat er meer en meer plantaardige producten zijn die mensen met een allergie of andere eetwens wél kunnen consumeren. Deze varianten zitten gelukkig vaak in een duidelijk onderscheidende verpakking, zoals een zwarte wikkel of groen kuipje. En niet in een gouden wikkel die zo kenmerkend is voor hoe roomboter vaak wordt verpakt. Daarbij lazen heel veel mensen over de lichtgele 'e' tegen een witte achtergond in het woord Roombeter heen. Dat is inmiddels aangepast...
Opgegroeid met Blue Band.
Nu bewuster bezig met natuurlijk en fabricage.
Links wil wel fabrieksproducten.
Rechts wil puur natuur. En puur natuur kan nooit slecht zijn voor onze aarde.
Zeker niet zoals ze het willen neerzetten.
Duurzaam is het meest gebruikte woord voor totaal niet duurzaam.
#2, Theo, ik maakte een foutje (zoals je weet liggen de extremen vaak dicht bij elkaar omdat ze slechts verschillen op 1 punt): ze vinden het NIET OK (had er moeten staan en staat er nu niet mis te verstaan met een likje roomboter erbij). Excuus!
Margarine bestond oorspronkelijk uit bewerkt dierlijk vet (zie pag. 41). Tot de jaren 90 was dit aandeel nog zo’n 40%. Dat klopt met de waarneming van je moeder. Dierlijk werd tot ‘slecht’ verklaard. Plantaardig ‘goed’. Goed voor het zonnebloemenpitten industrieel kartel wel te verstaan. De huidige margarine is inmiddels nog maar 1 molecuul verwijderd van plastic en deelt 27 ingrediënten met verf. Bon appetit!