Het Europees parlement heeft gistermiddag gestemd tegen een verbod op vitamineclaims op voedingsmiddelen die te veel vet, suiker of zout bevatten. Daardoor blijft het mogelijk gezondheids- en voedingsclaims zoals ‘rijk aan vitamines’ te zetten op wat foodwatch 'junkfood' noemt.

De junkfoodlobby kan haar champagnekurken laten knallen. De oplossing van de obesitascrises is hiermee weer een stap verder uit zicht
'Knallende kurken'
Uit onderzoek van foodwatch bleek vorige week hoe vaak de consument misleid wordt met gezond ogende vitamineclaims op junkfood. Vitamineclaims bleken vooral te vinden op koekjes, ijsjes, frisdrank en energy drinks maar nauwelijks op groenten en fruit.

In een reactie op deze resolutie zegt foodwatch dat de voedingsindustrie van het Europees parlement ongezonde producten met een versluierende 'gezonde' vitamineclaim (frisdrank 'met 10 extra vitamines', ijsjes 'rijk aan vitamine C') mag blijven promoten. De organisatie merkt op: "Als de Europees commissaris voor gezondheid Vytenis Andriukaitis de resolutie van het Europees parlement opvolgt dan kan de junkfoodlobby haar champagnekurken laten knallen. De lucratieve toevoeging van vitamines aan junkfood om ze te promoten als zogenaamd gezond, kan doorgaan. Maar de oplossing van de obesitascrises is hiermee weer een stap verder uit zicht."

Fotocredits: junkfood, foodwatch
Dit artikel afdrukken