Aan voedingswaren liepen de vangsten uiteen van 'genepte' aardbeien, illegale slachthuizen, inferieure koffie, importvlees zonder papieren, Egyptische imitatiethee en namaakboter tot diepvrieszeevruchten die in Italië met chemicaliën waren behandeld om voor vers door te kunnen gaan.
Criminelen laten zich niets liggen aan voedselveiligheid
Europol zegt diverse arrestaties te hebben verricht. Chris Vansteenkiste, hoofd van de Europese coördinerende tak van Europol, zegt in FoodQualityNews: "Ook dit jaar weer maken de resultaten van Opson duidelijk hoe groot het gevaar van voedselfraude is, want het raakt alle soorten producten en alle regio's van de wereld."
Die gevaren spitsen zich toe op voedselveiligheidsrisico's. Zoals Europol stelt: 'Criminelen houden zich bezig met de louche voedselpraktijken, omdat ze er veel geld aan kunnen verdienen. Producten die over de datum zijn kunnen goedkoop worden ingekocht en worden verkocht met een nieuwe houdbaarheidsdatum', aldus BNR.
foodwatch: preventief systeem van fraudebestrijding
De resultaten van Opson IV, waar dit jaar Nederland ook weer aan mee deed, zijn voor voedselwaakhond foodwatch reden een persbericht uit te doen gaan. Daarin stelt campagneleider Meike Rijksen dat het 'onrealistisch om in de toekomst ontelbare onderzoekers en agenten achter de criminelen aan te laten hollen'. Volgens foodwatch kan voedselfraude beter preventief aangepakt worden:
Het is tijd dat we van een reactief systeem naar een preventief systeem van fraudebestrijding omschakelen. Dat betekent dat naast hoge boetes en straffen de voedselketen onder handen genomen moet worden. Door elke schakel in de voedselketen verantwoordelijk te maken voor wat er door zijn handen gaat en concrete wettelijke controle- en testverplichtingen op te leggen binnen de gehele keten, kan voedselfraude tijdig worden opgespoord. Door het uitblijven van dergelijke verplichtingen kon het grote Europese paardenvleesschandaal ontstaan en zo lang onontdekt blijven.
Fotocredits: Europol
Op 10 juli krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dick, FB (bijna 800 vrienden) doet anders vermoeden. Nou zijn virtuele vrienden iets anders dan echte vrienden. Terug on topic: er wonen ongeveer een half miljard mensen in de EU, die per dag ongeveer 500 gram voedsel verbruiken = 250.000.000 kg voedsel = 91.250.000.000 kg per jaar = 91.250.000 ton. Ik schat dezelfde hoeveelheid dranken, totaal 182.500.000 ton/m3. Europol/Interpol heeft 2.500 ton fout voedsel (waaronder dranken) in beslag genomen. Dat is een absurd laag percentage (mijn zakjapanner vond het percentage kleiner dan zijn denkraam).
Dus:
1. Europol/Interpol faalt als het gaat om voedselfraudes op te sporen.
2. Er wordt veel minder gefraudeerd dan wordt aangenomen.
3. Combinatie van 2. en 3.
4. Klootwijk #2 heeft gelijk.
Zé, ik heb weinig vrienden. Da's maar goed ook.
Wouter, morgenochtend staat het in de regionale pers: 'Wodka met antivries'. Onderkop: 'Er wordt regelmatig flink gerommeld met eten en drinken. Niet zelden met gevaar voor de gezondheid'.
Dick, nu wordt bijna elke overtreding - opzettelijk of niet - voorgelegd aan de bestuursrechter. De bestuursrechter kent geen billijkheid of redelijkheid, die kijkt alleen maar of de wet goed is toegepast of niet. De hedendaagse voedselveiligheidswet- en regelgeving is gebaseerd op 'zelfcontrole' die weer gebaseerd is op Hazard Analysis and Critical Control Points.
In de praktijk kan je dit als producent overkomen: stel, je produceert 5.000 kg leverworst en 5.000 kg cervelaat per week, 520.000 kg totaal per jaar. Een NVWA controleur komt langs die de CCP's en de goederenadministratie vergelijkt en controleert. De ambtenaar komt er tijdens een fysieke inventaris van de bevroren voorraad grondstoffen achter dat er 522 kg (1 pallet) te weinig runderlevers zijn en 516 kg teveel varkenssnippers (de grondstof van cervelaat). Ergens in 2014 heeft een werknemer de verkeerde pallet meegenomen uit het vrieshuis. Niemand weet meer wanneer en hoe dit gebeurd is. Wel kan nagegaan worden dat de runderlevers ingekocht zijn half januari 2014 en de varkenssnippers begin februari 2014. De NVWA draagt de producent op alle geproduceerde leverworst en cervelaat die sinds de eerste dag dat de verwisseling mogelijk is geweest, terug te halen 'omdat niet meer bewezen kan worden dat de producten geschikt zijn voor humane consumptie'. Dat de beide verwisselde grondstoffen wel goedgekeurd waren voor humane consumptie doet niets af aan de rel die ontstaat waardoor de klanten afhaken en de producent failliet gaat. De bestuursrechter oordeelt achteraf dat de NVWA de wet goed heeft toegepast.
Dick, misschien kan je je vriend Harry Paul eens vragen wat hij van dit voorbeeld vindt ?
Wouter, je weet het al: mij hoef je dat niet uit te leggen (de lezer wel). Maar ik wil wel graag jouw antwoord op deze vraag: waarom wordt - kennelijk bewust en zelfs op het hoogste ambtelijke niveau - voedselveiligheidsfraude vermengd met economische fraude? Dat is nl. de sfeer die wordt gecreëerd.
En, zo jij dat wilt, waarom wordt niet meer verteld wat er allemaal mag omdat er geen regel is die verbiedt, cq. juist een regel is die het wel mogelijk maakt dat Ardense worst in Antwerpen of boven de Moerdijk gedraaid en gerookt kan worden?
Bij deze een van de vele voorbeelden uit ons archief.
Maar daar heb ik zelf een antwoord op: dat heet 'waardecreatie' zonder intrinsieke waardeverbetering in het mooie vak dat marketing heet. Een Israëlische ontwerper maakte toevallig recent een tentoonstelling om de ethiek van zijn vak aan de orde te stellen.