Dat is een toename van het aantal inbeslagnames van namaakvoedsel en - dranken in heel Europa, schrijft de Europese politiedienst Europol. Politie, douane en nationale voedselautoriteiten namen al die producten tussen december 2021 en mei 2022 uit de handel.

In totaal werden er bijna 74.000 controles uitgevoerd, 80 arrestatiebevelen uitgeschreven, 137 individuen aan de gerechtelijke autoriteiten gemeld, meer dan 175 strafzaken geopend, bijna 2.100 administratieve zaken geopend en 8 misdaadnetwerken ontwricht.

Vooral alcoholische dranken in beslag genomen. Het ging om 15 miljoen frauduleuze liters. De Italiaanse Carabinieri kregen bijvoorbeeld een wijnmakerij in het vizier die aan de 'verfijnde wijn' water, suiker en/of natuurlijke aroma's bleek te hebben toegevoegd. Ook het alcoholpercentage was in sommige gevallen hoger aangegeven dan het daadwerkelijk was. De Carabinieri namen 1 miljoen liter wijn in beslag. Het Europees bureau voor fraudebestrijding (OLAF) coördineerde de operatie gericht op illegale alcoholische dranken, wijn en bier in Europa. Het bureau meldt ook de inbeslagname van nagemaakte flessen, lege nagemaakte verpakkingen (Bag-in-Box), een tafelmodel mousserende wijnfolieapplicator, een compressor en grote hoeveelheden nagemaakte etiketten.

Ook granen, fruit, groente, peulvruchten, voedingssupplementen,additieven, suiker en zoete producten staan in de top van in beslag genomen producten. Iets verderop in het rijtje staan vlees, vleeswaren en zeevruchten. De Portugese autoriteit ontdekte een clandestien slachthuis en moest paardenvlees in beslag nemen. Frankrijk, Italië en Zwitserland voerden bemonsteringsactiviteiten uit op als onbevroren gedeclareerde vis. Volgens de autoriteiten weten ze nu beter waar ze op moeten letten bij inspecties in de toekomst. Zuivel en gevogelte bleken ook gewilde producten om mee te frauderen.

Met kruiden en specerijen valt met kleine hoeveelheden veel te verdienen. Daarom loont fraude juist in dit marktsegment. Europol ziet de handel in namaak groeien. De Spaanse Guardia Civil ontmaskerde een crimineel netwerk dat moleculair gemodificeerde gardenia verkocht als het peperdure specerij saffraan. De Spaanse politie nam 10.000 kg van het gardenia-extract in beslag, dat - indien verkocht als saffraan - ongeveer €750.000 waard zou zijn geweest.

In vergelijking met eerdere operaties zijn er meer producten in beslag genomen, maar minder landen betrokken. Waar in 2021 72 landen betrokken waren bij de actie, rapporteerden dit keer slechts 26 landen hun resultaten: Oostenrijk, België, Bulgarije, Colombia, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Montenegro, Nederland, Noorwegen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Spanje en de Verenigde Staten.

Dit artikel afdrukken