Trending op twitter werden ze nog niet. Maar gifmandarijnen uit de oude sloot van 2005 zorgden afgelopen week al wel weer voor een daling van de mandarijnenconsumptie. Of ik dat zeker weet?

Nee, dat weet ik niet zeker. Maar grappig is het wel. Iemand duikt een oud nieuwtje uit 2005 op. Kinderen krijgen leer- en gedragsstoornissen door het eten van mandarijntjes. Wat andere iemands, waaronder een handelaar in biologisch fruit, gooien het oude nieuws op twitter en denken dat het nieuw nieuws is:




Vervolgens doet twitter, mensen dus, de rest. En nu is het weer een hit: mandarijnen zijn gifbommen. Minstens half bewust Nederland heeft het erover. Al 8 jaar lang had niemand er bewust last van, maar nu weer wel.

Er is maar één remedie: je moet geen buitenlandse mandarijnen nemen, want daar gebruiken ze gif dat in Nederland niet is toegestaan. Dat snap je vast wel. Zoniet, dan kun je het allemaal nalezen in de bron van die eerste iemand met autoriteit die tot dit stormpje in een glas water leidde. Zelfs de hierboven al geciteerde eerbare en internationale fruithandel was ervan onder de indruk.

Daarom vandaag een heuse authentieke opname van jaren her uit de collectie van EenVandaag:

sitestat


Overigens heb ik wel een bloedserieuze tip: eet geen schillen van bespoten citrusfruit. Hou je van geraspte citroen- of sinaasappelschil, neem ze dan biologisch. Dat is bewezen beter. Dat moet je maar geloven. Op mijn autoriteit uiteraard, maar het is echt waar. Dat begrijp je natuurlijk wel. En voorts: ik zou vooral wél mandarijnen en ander (citrus)fruit blijven eten. Maar niet de schillen dus.Verder van harte aanbevolen, zelfs als het uit het buitenland komt.

Fotocredits: Mandarines, Henk Kosters
Dit artikel afdrukken