Vanmorgen werd ik wakker in het Westeinde Ziekenhuis (ongelukje). Nadat de fabuleuze Poolse nachtzuster gedag had gezegd, verscheen haar collega met de aankondiging van het ontbijt. Direct herinnerde ik mij Lucette Fabers tip dat je je eigen eten mee moet nemen, maar daar had ik de kans niet toe gehad. Het eten kwam en bleek een A-merkenontbijt te zijn (zie mijn wat vage telefoonfotootje). Peijnenburg was er met zijn eenplaksverpakking ontbijtkoek (met weinig vet), Bolletje met een gezoet toastje in plastic verpakt. Verder kuipjes dieetmargarine (met omega 3 + 6), honing, Hero-jam, Frico lichtbelegen kaas, ERU Goudkuipje, een plak kalkoenham, kiprollade met tuinkruiden, twee witte en twee bruine boterhammen en een kop (Pickwick?)-thee. Ik had honger als een paard, dus alle boterhammen gingen op en het toastje ook. Wat me op viel was dat veel van de plakjes en bakjes weinig uitsgesproken smaken hadden. De kaas was jong en zacht en de tuinkruiden gaven de kip slechts een onbestemd bijsmaakje. Zou hier een reden voor zijn? Hoe minder uitgesproken smaak iets heeft, hoe meer mensen het zullen eten? Een ander punt: is dit een goed ontbijt voor mensen die aan moeten sterken?
Ik moest erg lang op de dokter wachten en om 12.00 uur vroeg de zuster of ik niet ook trek zou hebben in de lunch. "Dat is warm eten!"
Het menu: rundergehaktbal met basilicumsaus, worteltjes en aardappelpuree en een aardbeienbavarois garni. Dit was precies wat ik mij had voorgesteld bij ziekenhuismaaltijden. De worteltjes waren goed gaar gekookt. De gehaktbal was iets aan de droge kant, met een beetje een "volks" smaakje. De puree was van poeder gemaakt, had vrij weinig aardappelsmaak en was vrij droog en stevig van consistentie. Een klontje boter had er best doorgemogen. De basilicumsaus hielp echter wat. Dan was er nog een gekookt tomatenpartje van een vrij bleke tomaat. De bavarois, tot slot, smaakte zoals kunstmatige aardbeientoetjes smaken. Kortom, ik had waar voor mijn geld.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Wouter, hoe gaat het met je?
Oorzaak drank?
Nee, niet door drank, al had ik wel wat op. Ik viel op een manier waarbij ik mijn val niet kon breken en kwam op mijn gezicht terecht.Het ziet er gruwelijk uit, maar de schade is beperkt tot wat snij- en schaafwonden en builen. De opname was voor de zekerheid.
Beterschap!
Hoop dat het (weer) goed met je gaat, Wouter.
Het ontbijt herken ik: kennelijk een standaard voor alle ziekenhuizen. De eerste dag krijg je trouwens een standaard-hap voorgeschoteld met één snee bruin en één snee wit. Wel kon ik i.p.v. de margarine, roomboter krijgen. Voor de volgende dagen kan je vervolgens aankruisen wat je voor je ontbijt wilt (aantal boterhammen en soort en/of beschuit, ontbijtkoek, knäckebröt, crackers, soorten beleg etc.).
De warme maaltijd (waar ik gelegen heb 's-avonds verstrekt) is ook het standaard-menu de eerste dag; voor de volgende kan je meestal kiezen uit twee soorten vlees, aardappelen/rijst/pasta, groenten en bij- en nagerechten. De kwaliteit is natuurlijk sterk afhankelijk van het budget en de kunsten van de chef-kok; de maaltijden die ik doorgaans kreeg waren prima in te nemen. Groenten niet kapot gekookt, aardappelpuree nog gewoon van aardappelen, hewel redelijk vlees. Alleen de jus kwam van Knorr of Maggi, en de toetjes waren meestal geschikt voor chemische experimenten.
Dus of je nou waar hebt gehad voor je geld ...... rekening nog niet gezien, zeker? :-)
Overigens lag een vriendin eens in een Belgisch ziekenhuis, wegens snellere behandeling aldaar. Wauw, dáár krijg je pas eten! Volgens mij dezelfde kost als de gasten in het restaurant kunnen bestellen, en als ik vlakbij zo'n ziekenhuis zou wonen, dan zou ik vermoedelijk een groot deel van de week in dat restaurant eten.
De gasten kunnen in het ziekenhuis overigens ook gewoon bier of wijn bij hun eten bestellen - en de patiënten ook! Als hun behandeling dat tenminste toestaat. De enige te consumeren alcohol in 'mijn' ziekenhuis zit in kersenbonbons of rumbonen......
Ik ben net terug van een korte vakantie in Engeland. De ziekenhuizen aldaar schijnen afgestraft te gaan worden als ze hun patiënten nog langer 'inhoudsloos' voedsel bieden, zo las ik.
Een enkel ziekenhuis is gestart met uitsluitend bereiding met lokale, verse producten, tot volle tevredenheid van patiënten én ziekenhuisdirectie, want niet alleen minder klachten, maar ook werd een kortere ligduur geconstateerd. De patiënten voelden zich kennelijk veel sneller beter.