Hoewel aan het gebruik van polyfenolen in voeding tal van gezondheidsbevorderende eigenschappen worden toegeschreven, zoals een preventieve werking tegen kanker en hart- en vaatziekten, kan het overmatig gebruik van dit soort stoffen de gezondheid ook schaden. Dat stelt een groep Amerikaanse wetenschappers, verbonden aan universiteit van New Jersey in een overzichtsartikel in het vakblad Chemical Research in Toxicology. Het risico voor nadelige effecten op de gezondheid ontstaat met name wanneer flavonoïden in farmaceutische doseringen of als voedingssupplement worden gebruikt. Ook kan de beschikbaarheid van de stoffen te hoog worden wanneer deze door het gebruik van verschillende medicijnen wordt beïnvloed. Dat zou nader onderzocht moeten worden, stellen de onderzoekers.

De Amerikanen wijzen onder andere op producten met polyfenolen of catechinen uit groene thee die bij overmatig gebruik leverproblemen kunnen veroorzaken. Dat blijkt uit enkele medische rapporten over mensen die voedingssupplementen namen die hoge doses van deze stoffen bevatten. Zodra ze stopten met de supplementen, verdwenen de symptomen. Namen ze de preparaten opnieuw, dan begonnen de problemen opnieuw. Ook uit proeven met honden en ratten zou blijken dat een hoge dosis polyfenolen giftig kan zijn voor de lever. Bij een normale consumptie van groene thee zijn allerhande gezondheidsvoordelen te verwachten, maar sommige voedingssupplementen bevatten tot 50 keer meer polyfenolen dan een kopje thee.

Het is noodzakelijk dat er meer oog komt voor mogelijke risico's voor overmatig gebruik van polyfenolen, stellen de onderzoekers. Alleen wanneer dat soort effecten worden gewogen met de positieve effecten die er aan worden toegeschreven is een goede beoordeling van de waarde van producten mogelijk.

bron: Chemical Research in Toxicology
Dit artikel afdrukken