Vet wordt het in 2008, werd hier zondag gezegd. Maar vet, m.n. verzadigd, was toch slecht want cholesterol verhogend?

De antivet-houding van de medische wetenschap is ingegeven door het werk van de invloedrijke medicus Ancel Keys. Mensen als Malcolm Kendrick in het filmpje hieronder trachten te laten zien dat de theorie van Keys - waarop o.m. statines, Becel en Pro-Activ - gebaseerd zijn, statistisch niet zomaar vol te houden zijn.

In Vlaanderen kwamen recent Peters en Pichal in actie tegen cholesterolverlagers. Maar zo makkelijk is het niet om Keys de rug toe te keren.

Het anti-Keys promotiefilmpje onder deze link laat zien waarom. Ons voedingspatroon en dus onze eeteconomie zijn voor een groot deel gebaseerd op iets dat wel eens de aard van het échte probleem zou kunnen zijn: granen en plantaardige oliën. Dat kun je niet zomaar veranderen. Als er al een overgang komt, zal die dus rustig aan gaan. De massa's zullen nog lang eten zoals onze voorouders het niet deden. Als vet terugkomt, zal het dus als eerste bij de elites zijn. Die kunnen nl. het geld missen dat nodig is om de steeds duurder wordende dierlijke (eiwiten en) vetten te kopen.

Het zijn de rafels van een steeds minder natuurlijke en steeds grotere geplande greep op onze voeding, waar we wetenschappelijk gezien nog steeds maar weinig vanaf weten. De anti-vet boodschap is inmiddels net zo in het volksbewustzijn verankerd als voetbal: verzadigd vet is slecht en je cholesterol moet laag zijn.



Zijn de cijfers onzin? Kendrick presenteert cijfers die verontrusten maar geeft nog geen theorie waarom er samenhang is in onze moderne eetsamenlevingen tussen een laag cholesterolgehalte en hartinfarcten. Artsen beweren dat het omgekeerde het geval is, maar dat blijkt op z'n minst betwijfelbaar.
De cijfers maken duidelijk dat de theorie het verdient ontwikkeld te worden. Van daaruit zou onderzoek moeten worden opgezet dat de theorie kan steunen - of liever, zoals Kendrick zelf zegt onder verwijzing naar Karl Popper - kan falsifiëren. Daarvoor is alleen onvoldoende geld, want het heeft externe opdrachtgevers nodig maar is dissident. Het blijft dus doormodderen, want we weten nog steeds niet hoe het nou echt zit.
Dit artikel afdrukken