image

In de zorg worden de mooiste kantoren neergezet, maar op de voeding wordt bezuinigd. Laatst vertelde een kok dat hij er zo trots op was dat hij een zo laag mogelijk voedingsbudget had. Hoe kun je er nou trots op zijn dat je vlees inkoopt voor 30 eurocent? Die vraag is afkomstig van Wim van Wouw, 35 jaar chef-kok van het Haagse Rudolf Steiner Verpleeghuis en autoriteit op het gebied van antroposofische voeding. Hij pleit voor vers koken, met zoveel mogelijk biologische producten. In de antroposofie worden bij voorkeur alle vier kwaliteiten van de plant – aarde, water, lucht en vuur, oftewel wortel, blad/stengel, bloem en vrucht/zaad – gebruikt binnen één gerecht of menu. Voeding kan deze kwaliteiten echter alleen overdragen als de 'vitaliteit' die tijdens de teelt is opgebouwd behouden blijft tot het moment van consumptie.

Kwaliteitsverlies door invriezen en magmnetron
En daar gaat het volgens Van Wouw vaak mis. Volgens hem gaat in de magnetron 80 tot 90% van alle kwaliteiten die in de landbouw toegepast zijn verloren. Ook invriezen doodt de vitaliteit. Voedsel dat bevroren is geweest is twee keer zo snel aan bederf onderhevig en beschimmelt snel. Bij biologische en biologisch-dynamische producten zie je de schimmelvorming veel later, beweert Van der Wouw

Geen additieven
De hedendaagse voeding is volgens Van Wouw sowieso van niet al te beste kwaliteit. Veel voeding ondergaat een bewerking en tijdens dat proces gaat er veel verloren. Om het verlies aan kwaliteit te verdoezelen worden veel additieven toegevoegd, om het goed te houden en om het kleur en smaak te geven. Als je vers kookt met goede ingrediënten is dat allemaal niet nodig, aldus Van der Wouw.

Stapsgewijs omschakelen
Van Wouw adviseert instellingen die willen overstappen op biologische of biologisch-dynamische voeding om rustig te beginnen: Begin met een biologische week of een thema puur natuur, of begin met de groenten. Niet alles hoeft in één keer omgegooid te worden. Dat is ook onbetaalbaar en organisatorisch lastig, zegt Van der Wouw.

Bied het aan als keuze
Ook streng in de leer zijn raadt Van Wouw af. In de antroposofie wordt het eten van veel granen aanbevolen, zoals gierst, couscous en bulgur. Maar dat vindt niet iedereen lekker. Zeker in de ouderenzorg is men gewend aan veel aardappelen. Dring het daarom niet op, maar bied het aan als keuze, voor mensen die eens iets nieuws willen proberen.

bron: Grootkeuken
Dit artikel afdrukken