imageAlbert Heijn streeft naar duurzaamheid in het visvak. "Misschien komen we ooit zover dat we de tong en schol uit de winkel halen", zegt John Oosterhuis, kwaliteitsmanager van het supermarktconcern. Hij is onder andere belast met de kwaliteit van visproducten. Albert Heijn werkt al samen met het Wereld Natuurfonds en de stichting Noordzee en praat met het Wereld Natuur Fonds (WNF) over een tienpuntenplan om de visinkoop te verbeteren. Het concern wil onder andere maatjesharing en koolvis gaan verkopen voorzien van het duurzaamheidslabel Marine Stewardship Council (MSC). Albert Heijn neemt ook deel in een WNF-project om de tonijnvisserij voor de kust van Indonesië te verbeteren, om de bijvangst van zeeschildpadden te voorkomen. En een paar jaar geleden staakte Albert Heijn al de verkoop van tong en schol in paaitijd, om deze bedreigde vissoorten de kans op nageslacht te bieden. Op dit moment staat binnen het concern de sliptong ter discussie, de tong die reeds is gevangen voordat deze voor nageslacht heeft kunnen zorgen. Ook tenaanzien van paling is het bedrijf kritisch. Wilde paling staat op uitsterven, kweekpaling is nauwelijks aan alternatief, aldus Oosterhuis.

Om over 5 jaar alleen nog maar vis met MSC-label te voeren is niet haalbaar, meent Oosterhuis. Wereldwijd is nog maar een paar procent van de wilde vis MSC-gecertificeerd. Dat supermarktketens de visindustrie kunnen beïnvloeden staat voor hem wel vast. Zo werkte hij samen met garnalenimporteur Heiploeg aan een pakket voedselveiligheidseisen voor de tropische kweekgarnaal. Ook bleek het ook mogelijk de productie van de kweekzalm te verbeteren. Samen met de leveranciers werden er Europese eisen geformuleerd. Dankzij die eisen daalde onder andere het gebruik van antibiotica met 90%.

Oosterhuis vindt de kritiek op kweekzalmproductie niet geheel terecht. Het voer dat wordt verstrekt bevat wel veel vismeel en visolie, maar 90% van deze bestanddelen vinden hun oorsprong in duurzame vis. Het voer wordt bovendien opgevangen in een zeil onder de netten van kweekvijver, en weer teruggepompt. Milieuverontreiniging blijft daardoor beperkt.

Bron: Trouw
Dit artikel afdrukken