En waarom zou de schoolleiding dat niet zelf doen dan?

Het Voedingscentrum roept ouders op om tijdens de open dagen van middelbare scholen die binnenkort weer starten, kritisch naar het aanbod in de schoolkantine te kijken.
Volgens de organisatie kunnen ouders invloed uitoefenen op de schoolleiding om het aanbod in de kantine gezonder te maken.Ook kunnen ze er zelf voor zorgen dat hun kind op school gezond eet door hun kind een gezonde, lekkere lunch mee te geven. Ouders hebben namelijk ook veel invloed op wat hun kind op school eet of drinkt.

Nieuw onderzoek
Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat in opdracht van het Voedingscentrum is verricht onder leerlingen van groep 8 van de basisschool, de brugklas en de tweede en derde klas van de middelbare school.
Leerlingen zeggen minder snel naar snoep of snacks te grijpen als ouders lekker eten meegeven. Uit het onderzoek blijkt ook dat leerlingen op de middelbare school meer snoepen en meer frisdrank drinken dan leerlingen op de basisschool.Verleid door ongezond
Zij zeggen verleid te worden door het ongezonde aanbod in de kantine. Opvallend veel leerlingen vinden dat er in de kantine alleen gezonde producten verkocht mogen worden. Brugklassers lijken nog het meest bereid tot verandering van hun eetgedrag op school.

Aanbod aanpassen
Scholen zouden hierop in kunnen spelen door het aanbod in de kantine aan te passen en in de brugklas meer aandacht te besteden aan gezond eten. Volgens het Voedingscentrum kan het lespakket ‘Weet wat je eet’ daarbij helpen. Het onderzoek is uitgevoerd door IPM KidWise onder 458 jongeren in Nederland. 153 leerlingen uit groep 8 van de basisschool en 305 leerlingen uit de eerste 3 klassen van de middelbare school deden mee.

Het Voedingscentrum heeft speciaal voor ouders tips en een checklist opgesteld.


bron: EVMI
Dit artikel afdrukken