image
koeien buiten - deze foto werd genomen op 13 februari 1998
(toen er nog wat meer weidegang was)


Deze winter heb ik nauwelijks m'n handschoenen aangehad. Als er meer koeien buiten mochten, hadden ze buiten gestaan. De eerste koolmees-jongen zijn inmiddels opgenomen in opvangcentra voor vogels wegens hun te vroege geboorte (komende jaren gaat het ongetwijfeld al beter), egels gaan dood omdat ze niet meer doorgaan met hun winterslaap. En wij? Wij klagen alleen omdat het een beetje duurder wordt. Geld lost tenslotte alles op, als je je prioriteiten maar een beetje anders stelt. Zou het?

Voeding wordt de komende 2 jaar 15% duurder. Dat blijkt uit berekeningen van de Belgische landbouwexpert Luc Busschaert. De prijsstijging is het gevolg van de samenhang van de gevolgen die de warme winter heeft:

Doordat het nauwelijks gevroren heeft, zijn allerlei parasieten niet dood. De warmte en het vele vocht zijn een uitstekende kweekvijver. Neem nu slakken: die gedijen bijzonder goed. Luc Busschaert verwacht dat ze ook in de tuinen gaan oprukken. De veldmuizen zijn zich veel vroeger dan andere jaren volop beginnen voortplanten, en zullen dus in nog grotere mate hele oogsten wegvreten. En dan zijn er nog de bladluizen, die ook al welig tieren.

Ook allerlei ziektes rukken op over de velden. In de wintergerst alleen al kent Busschaert zeker honderd plaatsen waar de planten zomaar doodvallen. Hij vreest ook het ergste voor runderen en schapen. Veel muggen die de ziekten dragen, hebben de winter overleefd en zouden wel eens voor veel besmettingen kunnen zorgen.


Lees meer op de site van nieuwsblad.be.
Dit artikel afdrukken