image

Dat gezondheid hot is werd deze week volop bevestigd.

Je moet vandaag de dag van goeden huize komen wil je alle ontwikkelingen die afgelopen week de revue passeerden kunnen volgen en kunnen begrijpen. Daarom een poging tot samenvatting. Zolangzamerhand lijkt het wel of de politici over elkaar heen vallen in de aandacht voor gezond en biologisch. Wel is opvallend dat de wind voornamelijk uit de hoek van links en die van de regering.
De PVDA laat weten dat we eigenlijk wel zonder Minister van landbouw kunnen en Groen Links wijst nog eens op de initiatief nota ' Lekker leven'. De partij doet daarin verschillende voorstellen om overgewicht bij kinderen tegen te gaan. Tegelijk geven ze het goede voorbeeld door Pierre Windt Tweede Kamer in smaak te laten opvoeden.

Het gevaar van varkenspest kwam dichterbij dan ooit. Dit gevaar speelde al in Duitsland, maar toen op 15 km van onze grens een nieuwe uitbraak is geconstateerd ontwaken we weer een beetje. Wederom staat ons aller Cees Veerman direct op de barricaden en reist af naar Brussel, om de verantwoordelijkheden zeker te stellen.

Psychofysioloog dr. Jan Snelvan de Universiteit van Amsterdam laat weten dat genot twee kanten heeft en dat de ene kant - het genot – en de andere kant - schuldgevoel – elkaar nodig hebben. Wetenschappelijk wordt de balans van yin & yang weer eens bewezen. Nu maar hopen dat de consument daar ook naar durft te leven. Een andere knappe kop, professor Marcel Wissenburg, beweert dat als een plastic boom mooi is, hij wellicht effectiever is dan een echte boom. Tsja…… leuk filosofisch vastgesteld, maar kunnen we alsjeblieft over gaan tot de orde van de dag?

Mij bekruipt steeds vaker het gevoel dat de hele dolgedraaide zorg en gezondheidsmanie ontstaat vanuit een diepe angst van binnenuit. We willen niet dood en streven naar eeuwig leven. Afgelopen week schopte een soortgelijke gedachte het zelfs tot journaalitem. Toegegeven, het was op SBS-6 maar toch.
Het ging over het gevaar van het eten van teveel chocolade-eitjes. Nu vraag ik je! Een dieetiste, hoe kan het ook anders, waarschuwde voor de gevaren van verkeerde vetten. Wel was men even vergeten te melden dat chocolade naast de anti-oxidanten ook de endorfinen- ons happy gevoel- actief aan het werk zet. Dus wat is het probleem? Zeker een goed bedoelende regiseur die dit bij elkaar geschraapt heeft om toch ook vooral bij zijn werkgevers te laten zien dat ook hij aan de gezondheidsmanie denkt. Complete nonsens en verspilling van tijd en energie. Bangmakerij noem ik dat!

Tevens wordt er in Engeland de cijfers bekend gemaakt van Jamie Oliver's campagne "Feed Me Better", daarin wordt hij verantwoordelijk gesteld voor de slechte resultaten. Weten ze daar nog niet dat een complete ommekeer van levensstijl gewoon tijd kost? Ze moesten een standbeeld maken voor deze voorvechter, hoe commercieel hij ook mag zijn!

In mijn jeugd was iemand van 65 bejaard. Mijn vader - inmiddels 75 jaar- en ik hadden het er vandaag tijdens onze jaarlijkse terugkerende bezigheid: stokjes zetten bij nesten van weidevogels over met mijn vader. Tegenwoordig moet je als 65 –jarige nog even de marathon kunnen lopen. Zoals Romano Prodi - de tegenstander van Berlusconi - recentelijk deed. Prodi is 66 en wilde een publiciteitsstunt die we kennelijk normaal moeten vinden. Dat vind ik dus niet!

Ik vind het prima dat mensen het ouder worden niet meer als een last zien en proberen tijdens de tijd hier op aarde maximaal te genieten. Dat juich ik zelfs toe! Maar weet dat er een einde aan komt! Dus durf te leven. Je zorgen helpt je niet verder en is ongezond.

Dus gaan we maar allerlei additieven. De Engelsen overwegen verplicht toevoeging van foliumzuur aan brood. brood. Minister Hoogervorst wil het in de Becel. En dat allemaal om te voorkomen dat we het niet niet binnenkrijgen. Zelfs snoep en snacks, goed voor een consumptie van 32 kg pp per jaar, wordt verrijkt met gezonde Omega-3 vetten. Hetzelfde geldt voor varkensvlees. De jeugd eet toch niet wat ze moeten eten, dus douwen we het ze maar ongemerkt naar binnen.
Gezond eten krijgen we straks van tafeltje dekje; zoeken hoeft niet meer, nadenken ook niet (zie Dick's artikel over Kant en Klaar maaltijden). Hoe zat dat ook al weer met het fluoride dat in het drinkwater moest om ons een goed en gezond gebit te geven in de jaren 70-tig? Juist dat mocht niet want het zou slechts voor een bepaalde doelgroep zijn. Hallo? Hadden ze het maar gedaan dan was de rekening van de tandarts tegenwoordig stukken lager geweest!

Degenen die deze producten niet eet, wordt een risicofactor voor de maatschappij. Of zoals Lucette en ik wel eens gekscherend tegen elkaar zeggen: We worden als we straks gaan solliciteren eerst gewogen en er wordt gekeken naar onze Boddy Mass Index (BMI); pas daarna wordt er beslist of je de job krijgt. Immers je wordt een risico voor het bedrijf als ze je gaan aannemen!

Ook was er gelukkig positief nieuws. Ganzenlever wordt nog steeds volop gegeten in Frankrijk. Dat geeft hoop en ondertreept nogmaals de French paradox. Je-weet-wel, het gegeven dat Fransen wijn drinken, vet eten en toch opvallend gezond zijn. Een kwestie van natuurlijk eten. In Frankrijk is het dan ook geen probleem om biologisch te eten. En al helemaal omdat een zichzelf respecterende Fransman een tuin heeft waarin hij zijn eigen groenten kweekt. De resultaten daarvan waardeert hij boven alles wat hij kan kopen.

En Cees Veerman ? Die kreeg hier op zijn lazer omdat hij probeert ‘biologisch’ verder op te stoten in de vaart der Nederlandse volkeren, terwijl het volk hem daarom beschimpt.

Hoe de komende week er ook gaat uitzien, ik ben nog steeds voor het Franse principe: Eet, drink en wees gelukkig!
Dit artikel afdrukken