imageDe Belgen - kampioenen als altijd in culinaire zaken - zijn Noorse visbiologen te snel afgeweest en hebben een reusachtige heilbot van 290 kilo en maar liefst 2,5 meter lengte voor de vishandel weten binnen te halen.

Het berichtje uit De Gentenaar van vanmorgen:

Een reuzenheilbot van 290 kilo en 2,7 meter lang, gevist in Noorse wateren, belandde gistermorgen bij de bekende Gentse vishandelaar Guido Meersschaut vóór Noorse wetenschappers hem konden onderzoeken. Een eenzame visser haalde vorige week in Stamsund, in het noorden van Noorwegen, een heilbot van reusachtige afmetingen in zijn netten. Die kleine vissers verkopen hun vangst aan groothandelaars die ze ook vlug doorverkopen. Groothandel Verbiest uit Antwerpen kreeg een telefoontje van zijn leverancier in het Noorse Tromso. Of hij wat zag in een reuzenvis van 290 kilo. Verbiest dacht onmiddellijk aan de bekende Gentse vishandelaar Guido Meersschaut. Die twijfelde geen seconde. Hij betaalde ongeveer 3.000 euro. Gistermorgen arriveerde daar de vis van 290 kilo, met kop.

Heilbot is de gigant onder de platvissen en wordt in het noordelijk halfrond gevangen. Hij kan tot drie meter groot worden. De meeste gevangen exemplaren wegen tussen 5 en 20 kilo. De vangst van deze gigant is uitzonderlijk. Het is 50 jaar geleden dat nog een exemplaar van 320 kilo werd bovengehaald.

Ook in de Noorse pers was deze wonderbaarlijke visvangst nieuws. Maar het beest lag al in een vrachtwagen richting Antwerpen toen de Noorse mariene biologen wakker schoten. Meersschaut zal braaf de kop terugsturen. ,,Ik zal er een fles met een boodschap bijstoppen'', grapt hij.

Dit artikel afdrukken