imageOp scholen waar zoetwaren en suikerhoudende dranken zijn verboden neemt het aantal kinderen met obesitas af met 6 procent, zo blijkt uit een onderzoek van het Zweedse Karolinska Instituut over een periode van vier jaar. De scholen boden de kinderen als alternatief gezonde lunches aan. In dezelfde periode steeg op Zweedse scholen waar geen maatregelen waren genomen het aantal kinderen met obesitas met 3%.
Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van het Zweedse STOPP (Stockholm Obesity Prevention Project) onder leiding van professor Claude Marcus. Afgelopen maandag presenteerde hij de resultaten op het Europese Obesitas Congres 2007 in Budapest. Volgens Marcus laten de resultaten van het onderzoek zien dat programma’s om obesitas te verminderen mogelijk zijn binnen bestaande schoolbudgetten. De resultaten van het programma suggereren ook dat heldere richtlijnen op school de ouders kan helpen om thuis de eetgewoonten van hun kinderen te verbeteren.

De studie werd verricht onder kinderen in de leeftijd van zes tot tien jaar op tien verschillende scholen in de regio Stockholm. De helft van de scholen haalde alle zoetwaren, ‘buns’ en gezoete dranken uit het assortiment en bood de kinderen vezelrijke lunches aan met weinig vet. Door het gezondheidsprogramma daalde het aantal gevallen van overgewicht van 22 naar 16 procent. Bij de controlescholen steeg het aantal van 18 naar 21%. De resultaten zijn statistisch significant.

bron: innovations reports
Dit artikel afdrukken