image
foto: Caroline Willis

In januari was de Nederlandse bio-wereld even te klein. De Consumentenbond publiceerde nogal ongenuanceerd de resultaten van een onderzoek waaruit bleek dat 'biologisch' niet beter was dan gewoon intensief geproduceerd voedsel. De Volkskrant nam het op de voorpagina over. Tijd voor een revanche met meer nuance: de Volkskrant besteedt er dit weekend opnieuw aandacht aan (achter de abonnee-wal). Aanleiding is de bijeenkomst 'Biologisch, daar worden we beter van!' die komende woensdag plaatsvindt op Langoed Rhederoord bij Arnhem, de thuisbasis van Nederland's bio-chef Eric van Veluwen. Eén van de onderwerpen die aan de orde zal komen is de gezondheidsclaim van bio-producten.

Een reeks illustere sprekers is van de partij. Naast minister Cees Veerman, zijn trendwatchers en professionals uit de voedingssector te beluisteren. Inge Diepman leidt de debatten. De agenda ziet er boeiend uit.

De Volkskrant gaat in op de vraag of wetenschappelijk te bewijzen valt of biologische producten beter zijn voor onze gezondheid. Het antwoord is even simpel als duidelijk: nee.
En dat staat - wetenschappelijk geredeneerd - als een paal boven water.

En weet je waarom niet? Omdat de wetenschap nog nauwelijks begonnen is in kaart te brengen welke stoffen, op welke manier en in welke interacties onze gezondheid beïnvloeden. Er valt wetenschappelijk dus maar heel weinig te zeggen.

We staan hier oog in oog met de beperkingen van onze kennis. De wetenschap staat nog in de kinderschoenen bij de beantwoording van de uiterst relevante vraag 'wat is gezond?'

Een relevante vraag zou dus kunnen wezen: wat is nou verstandiger, wetenschappelijk zijn of goed voor je gezondheid zorgen? Laten we wel wezen, het is een kwestie van een gokje wagen. Daar is argumentatief ook geen speld tussen te krijgen.

Ik kies dan toch maar voor natuurlijk en biologisch (als het tenminste ook beter smaakt, want spaar me alle goed bedoelde én commerciële rommel die op de bio-golf mee deint). We zijn tenslotte zelf ook een stukje natuur.

Maar .... ook omdat er aanwijzingen zijn (niet meer dan dat) dat:
- biologische groenten systematisch minder nitraat bevatten
- biologische citrusvruchten 30% meer vitamine C-bevatten
- biologische groenten en fruitsoorten meer anti-oxidanten bevatten

Dat laatste volgens Ron Hoogenboom in de Kennisbijlage van de Volkskrant van gisteren. Hoogenboom is werkzaam aan het RIKILT, instituut voor voedselveiligheid van de Universiteit van Wageningen.





Dit artikel afdrukken