image Nee, dit is geen verhaal over weer een geval van wordnapping. Het is slechts een vraag: hebben die produkten ooit bestaan. En, zo ja, waarom bestaan ze nu dan niet meer?

Ze bestaan natuurlijk wel, maar alleen als zielloze soort- of merknaam.

Waarom hebben wij geen Parma- of Serranoham, maar alleen nog maar fabrieks- en loze eigennamen? De laatste ambachtslieden in ons land maken 'gewoon' ham. Of rookworst. Dat geldt zelfs voor die Gelderse slager die nog zelf worst maakt (of vergis ik me?).

Ossenworst maken die handwerkslieden vast wel, alleen niet van ossen, want die zijn er niet meer. Ik vraag me zelfs af of er vroeger zoiets bestond als die zachte ossenworst van tegenwoordig.

Hoe zit het met de kwade tongen die beweren dat bijv. de 'Maastrichtse Kalfspastei' die Slow Food als Nederlandse bijdrage aan de Ark van de Smaak heeft toegevoegd geen echt streekproduct is? Wel een goed ambachtelijk product en geen Unox, maar geen 'echt' product.'

Zouden al die producten dan nooit bestaan hebben? En hebben we zelfs het verleden opnieuw uitgevonden?
Dit artikel afdrukken