image
foto: aximetric

Ik las een artikeltje op meat&meal over kweekvlees. Dat schijnt een nieuwe ontwikkeling te zijn: laat via stamcellen weefsel aangroeien. Volgens een uitgebreid artikel op agripress (al uit 2005), zal de prijs van een kilo kweekvlees straks niet hoger zijn dan die van een kilo gehakt.

Vijfentwintig jaar geleden bedacht de geneeskundestudent Willem van Eelen dat het mogelijk moest zijn om vlees in de reageerbuis te kweken. Twintig jaar later, in 2000, kreeg hij wereldwijd patent op het maken van kweekvlees. Onlangs kreeg zijn bedrijf Vitro twee miljoen euro subsidie om het idee verder te ontwikkelen. Dat doet hij samen met vleesprofessor Henk Haagsman van de Universiteit Utrecht.

De naam van zo'n product? In Vitro Meat - je moet er maar opkomen. We zijn echt in de 21ste eeuw aangeland! Vooropgesteld dat dit qua smaak een heel ander product zou leveren dan we gewend zijn, is het wellicht een ideale manier om de wereldproblematiek wat voedsel aangaat op te lossen. Ben wel bang dat de productie nog te duur is om op korte termijn iets te kunnen betekenen.

imageOverigens: het artikel op agripress laat zien dat je het vlees wellicht straks zelf maakt in een soort broodbakmachine voor vlees op je aanrecht én dat het vlees ook nog eens helemaal 'gepimpt' (met Omega-3's, mineralen etc.) kan worden. Je zou bijna denken: dit is toch veel beter dan 'the real thing', want je kunt het helemaal inregelen ....


bron: Meat&Meal
Dit artikel afdrukken