foto: aximetric
Ik las een artikeltje op meat&meal over kweekvlees. Dat schijnt een nieuwe ontwikkeling te zijn: laat via stamcellen weefsel aangroeien. Volgens een uitgebreid artikel op agripress (al uit 2005), zal de prijs van een kilo kweekvlees straks niet hoger zijn dan die van een kilo gehakt.
Vijfentwintig jaar geleden bedacht de geneeskundestudent Willem van Eelen dat het mogelijk moest zijn om vlees in de reageerbuis te kweken. Twintig jaar later, in 2000, kreeg hij wereldwijd patent op het maken van kweekvlees. Onlangs kreeg zijn bedrijf Vitro twee miljoen euro subsidie om het idee verder te ontwikkelen. Dat doet hij samen met vleesprofessor Henk Haagsman van de Universiteit Utrecht.
De naam van zo'n product? In Vitro Meat - je moet er maar opkomen. We zijn echt in de 21ste eeuw aangeland! Vooropgesteld dat dit qua smaak een heel ander product zou leveren dan we gewend zijn, is het wellicht een ideale manier om de wereldproblematiek wat voedsel aangaat op te lossen. Ben wel bang dat de productie nog te duur is om op korte termijn iets te kunnen betekenen.
Overigens: het artikel op agripress laat zien dat je het vlees wellicht straks zelf maakt in een soort broodbakmachine voor vlees op je aanrecht én dat het vlees ook nog eens helemaal 'gepimpt' (met Omega-3's, mineralen etc.) kan worden. Je zou bijna denken: dit is toch veel beter dan 'the real thing', want je kunt het helemaal inregelen ....
bron: Meat&Meal
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Hallo Wouter -
Jij vindt dat melk- en vleesrunderen een fijn bestaan leiden? De EKO- en (minder) scharrelbeesten leiden een min of meer natuurlijk bestaan idd. Helaas, gaat het hier maar om 8 tot 9 procent van de markt. Verreweg de meeste kippen, varkens en koeien zouden willen dat ze nooit geboren waren. (Zei de ex-uitbener.)
En over dat marginaliseren, jij vergelijkt appels met peren. Bovendien is jouw reservaatverhaal ook niet waar. (Gimme links otherwise.)
Ha Jurgen - in twee a drie regels haal je 20 jaar onderzoek onderuit. Wel een beetje boud nietwaar? Ga naar new-harvest.org en lees je in.
Groet,
Richard
ETLD Goep
Kweekvlees. Een oude post. Daarom maar eens een nwe gedachte, mede nav Jurgen's opmerking. Waarom kweekvlees als we toch maar zeer gemiddelde kwaliteit vlees gewend zijn en die meer en meer in nugget-achtige vorm eten? Laten we insectenflats in de Rotterdamse haven bouwen. Insecten hebben een voedselomzettingsefficiency die 600-1000% zo goed is als die van de dieren die wij gewoon zijn te eten. Verwerkt en op smaak gebracht als 'kipnugget' zullen ze een prima bron van eiwitten zijn. Uitstekende handel voor Unilever in 2020.
Denkt genoemd bedrijf daar eigenlijk wel aan?
Kweekvlees is onzin. Zal altijd duurder zijn dan een dier direct vlees te laten maken uit planten.
Kweekvlees heeft serum uit dieren nodig om te groeien.
Kunstvlees uit schimmels zou misschien wel goedkoper en milieuvriendelijker kunnen zijn. De smaak daarvan is wel weer problematisch...
@Richard,
Vee leidt toch niet per definitie een slecht bestaan dat maar beter niet had kunnen plaatsvinden? Ik denk dat het beter is om speklapjes aan een varken te laten groeien dan in een kweekbakje, daarmee is er meer dierenvreugde. Dieren alleen in reservaten laten leven, zoals sommige dierenactivisten willen, is een griezelige gedachte. Zo zijn ook de indianen gemarginaliseerd.
Hallo,
'Kweekvlees' kent erg veel voordelen. Het bespaart: ruimte, voedingstoffen, mest en dierenleed. Voordelen die zowel hier als in de zgn. ontwikkelingslanden nu al belangrijk zijn en in de nabije-toekomst misschien wel essentieel.
Mensen als Brigitte (zie boven) zullen het niet snel eten, voor haar (kinds)kleinkinderen echter zit er waarschijnlijk niet veel anders op. "Echt" vlees zal een luxe product worden, waarbij je - als je echt je gasten wil imponeren - een week/maand van te voren met de restaurateur en zijn YouTube-producent naar de stallen gaat om Koba54 uit te kiezen.
Bizar? Tis maar hoe je het bekijkt. Geld, marktwerking en de zucht naar exclusiviteit hebben ons mensen wel tot vreemdere zaken aangezet.
Als vlees(zeer)arm-eter zeg ik daarom: laat die in-vitro-zooi maar doorkomen!
Santé!
voor mij, maar vooral voor het nooit geboren te hoeven worden vee
Richard