foto: aximetric
Ik las een artikeltje op meat&meal over kweekvlees. Dat schijnt een nieuwe ontwikkeling te zijn: laat via stamcellen weefsel aangroeien. Volgens een uitgebreid artikel op agripress (al uit 2005), zal de prijs van een kilo kweekvlees straks niet hoger zijn dan die van een kilo gehakt.
Vijfentwintig jaar geleden bedacht de geneeskundestudent Willem van Eelen dat het mogelijk moest zijn om vlees in de reageerbuis te kweken. Twintig jaar later, in 2000, kreeg hij wereldwijd patent op het maken van kweekvlees. Onlangs kreeg zijn bedrijf Vitro twee miljoen euro subsidie om het idee verder te ontwikkelen. Dat doet hij samen met vleesprofessor Henk Haagsman van de Universiteit Utrecht.
De naam van zo'n product? In Vitro Meat - je moet er maar opkomen. We zijn echt in de 21ste eeuw aangeland! Vooropgesteld dat dit qua smaak een heel ander product zou leveren dan we gewend zijn, is het wellicht een ideale manier om de wereldproblematiek wat voedsel aangaat op te lossen. Ben wel bang dat de productie nog te duur is om op korte termijn iets te kunnen betekenen.
Overigens: het artikel op agripress laat zien dat je het vlees wellicht straks zelf maakt in een soort broodbakmachine voor vlees op je aanrecht én dat het vlees ook nog eens helemaal 'gepimpt' (met Omega-3's, mineralen etc.) kan worden. Je zou bijna denken: dit is toch veel beter dan 'the real thing', want je kunt het helemaal inregelen ....
bron: Meat&Meal
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Nu ben ik al een tijdje vegetariër, dus kan ik moeilijk meer oordelen over de smaak van vlees, ik ben de smaak domweg voor het grootste gedeelte vergeten. Vlees heeft toch echt wel tijd nodig om te rijpen! Een heerlijke malse biefstuk van een rund welke een goed leven heeft gehad is toch niet in een reageerbuis na te maken dunkt me. Qua smaak en structuur natuurlijk wel, maar níet zonder synthetische smaakstoffen.
Aan de andere kant..., kweekvlees zou wel voor een enorme vermindering aan dierenleed kunnen zorgen. Aan de andere kant..., wie zijn wij om levende wezens na te maken. Aan de andere kant..., als ik goed in de spelonken van mijn hoofd kijk, ik vind kweekvlees vooral erg eng...
Ja, jacobus dat had ik nu ook toen ik dit las.
Het geeft in ieder geval stof tot nadenken in de trend van wil ik dit wel? en wie ben ik om dit niet te willen tov de wereldhonger als dit een probleem mocht zijn?
In Vitro Meat; hahaha daar heb ik er drie van rondlopen ;-). Ik eet ook zelden nog vlees maar het idee staat me vreselijk tegen. Ik ga het niet eten.
Hallo,
'Kweekvlees' kent erg veel voordelen. Het bespaart: ruimte, voedingstoffen, mest en dierenleed. Voordelen die zowel hier als in de zgn. ontwikkelingslanden nu al belangrijk zijn en in de nabije-toekomst misschien wel essentieel.
Mensen als Brigitte (zie boven) zullen het niet snel eten, voor haar (kinds)kleinkinderen echter zit er waarschijnlijk niet veel anders op. "Echt" vlees zal een luxe product worden, waarbij je - als je echt je gasten wil imponeren - een week/maand van te voren met de restaurateur en zijn YouTube-producent naar de stallen gaat om Koba54 uit te kiezen.
Bizar? Tis maar hoe je het bekijkt. Geld, marktwerking en de zucht naar exclusiviteit hebben ons mensen wel tot vreemdere zaken aangezet.
Als vlees(zeer)arm-eter zeg ik daarom: laat die in-vitro-zooi maar doorkomen!
Santé!
voor mij, maar vooral voor het nooit geboren te hoeven worden vee
Richard
@Richard,
Vee leidt toch niet per definitie een slecht bestaan dat maar beter niet had kunnen plaatsvinden? Ik denk dat het beter is om speklapjes aan een varken te laten groeien dan in een kweekbakje, daarmee is er meer dierenvreugde. Dieren alleen in reservaten laten leven, zoals sommige dierenactivisten willen, is een griezelige gedachte. Zo zijn ook de indianen gemarginaliseerd.