We hebben het onderwerp hier regelmatig langs gehad. Er is weer beweging in de stellingen.... Steun uit onverwachte hoek.

Afgeschoten wilde ganzen moeten niet meer worden vernietigd, maar voor consumptie worden verkocht. Dat vinden biologen Adriaan Guldemond en Henk Kloen. Zij stellen voor dat wilde ganzen worden verkocht als streekproducten, zoals Staatsbosbeheer en park De Hoge Veluwe doen met geschoten wild dat overlast geeft. Het aantal ganzen dat in Nederland overwintert en broedt is in de afgelopen 50 jaar sterk toegenomen. Zij zorgen echter voor overlast en schade en de overheid laat ze daarom onder strikte voorwaarden afschieten. Van de 60.000 geschoten ganzen per jaar worden er zo`n 30.000 geleverd aan poelier en groothandel. Zo`n 40% (24.000) wordt voor eigen gebruik door de jagers meegenomen. De overige 10% wordt vernietigd.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de provincie Zuid-Holland hebben CLM Onderzoek & Advies, het bureau van Guldemond en Kloen, de mogelijkheden van consumptie van wilde gans laten onderzoeken. In de brochure van het project Ganzenbord geven chef-koks recepten voor wilde gans. De Faunabescherming is fel tegen het afschieten van wilde ganzen. De Vogelbescherming roept boeren op te proberen ganzen te verjagen en ze slechts in uiterste gevallen af te schieten.


Bron: Consumentengids - p. 8 met dank aan MKB
Dit artikel afdrukken